Tak měsíc před Vánocemi se mi v chladničce vždycky začnou střídavě objevovat dva druhy sirotků: žloutky a bílky. Hlavně těch druhých je ze začátku víc, potože vaječný koňak se chystá dřív než jakékoliv cukroví, aby se stihl do svátků uležet. Recept na ajrkoňak počítá jenom se žlutou půlkou vajíček, a tak když se na přelomu listopadu a prosince naplní několik půllitrovek nažloutlou krémovou tekutinou, straší najednou v chladničce hrnek s dvanácti i více bílky.

Moje babička to řešívala tak, že spočetla společné násobky bílků a žloutků a udělala tři a půl lahve vaječného koňaku, aby zbylo akorát na dva bílkové chlebíčky. Já nechávám pečení chlebíčků mámě a pro bílkové sirotky jsem si našla lepší partii: makronky. S ajrkoňakem jsou společnou etudou nejen pro vejce, ale taky pro smetanu a cukr.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se