Bondova slavná věta prochází řadou jeho filmů jako nůž máslem. (Tedy až na film Žiješ jenom dvakrát, kde si Sean Connery v roli Jamese Bonda objednává svůj oblíbený drink slovy "stirred, not shaken".) Spolu s Bondem se mění také jeho oblíbená receptura. Která z nich je ale originál?

"Jeho prvním drinkem je již od románu Casino Royal z roku 1953 koktejl Vesper," tvrdí barman Jan Braniš z pražského Bugsy´s baru. "Nic na tom nemění, že u široké veřejnosti je bezesporu nejznámějším pitím agenta 007 Martini Dry Coctail z vodky a suchého vermutu s olivou."

Jméno koktejl získal podle bondgirl z tohoto dílu, Vesper Lynd. Připravit si ho nechal i Daniel Craig ve filmovém zpracování Casino Royal z roku 2006.

VesperIan Fleming nenechává ve svém románu nic náhodě a tak jeho hrdina přesně instruuje barmana, jak mu má jeho oblíbený drink namíchat. "Suché martini. V hluboké sklence na šampaňské," říká. Oui, monsieur. "Tři díly ginu, jedna vodky, půl dílu Kina Lillet. Velmi dobře to protřepte a podávejte s dlouhým tenkým proužkem citronové kůry. Máte to?"

Vesper se liší od Bondova drinku z dalších dílů v tom, že místo vermutu zahrnuje Kina Lillet a místo olivy proužek citronové kůry. Bond ho popisuje opravdu velmi podrobně. Má být chladný jako led, se kterým ho barman protřepává a 007 a preferuje, aby byl připraven z vodky vyrobené ze zrní, nikoli z brambor. Tak je podle něj drink lepší.

A takhle jej bar manažer Jan Braniš připravuje. Patří do něj: 3 cl ginu, 1 cl vodky, 0,5 cl Lillet Blanc a vlásky z citronové kůry.

Šejkr naplníme kostkami ledu. Postupně odměříme všechny suroviny a důkladně protřepeme. Nápoj poté přelijeme přes barové sítko do vymražené koktejlové sklenky. Hladinu nápoje zastříkneme aromaty z vlásků citronové kůry.

 

"Protřepat, nemíchat!" Jak připravit oblíbený drink agenta 007

 

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se