Proč brazilské hovězí chutná jinak než slavné wagyu dovezené k nám z Austrálie? A jaké plusy a mínusy má nákup francouzského charolais ve srovnání s americkým angusem? Čtěte odpovědi na tyto otázky plus návod na to, jak pracovat s masem z vakua, aby se vám nezkazilo dříve, než jej dostanete na gril.

<span class="bbtext">

Co všechno ovlivňuje (samozřejmě vedle vašich grilovacích schopností) chuť steaků? Například druh hovězího, protože různá plemena jsou vyšlechtěna tak, aby jejich maso chutnalo různě. Chuť hovězího ovlivňuje i dobrý život skotu - pásl se volně na pastvině, nebo ho ve stáji masírovali jemnými kartáči, aby se "maso" příliš neunavilo? A jaký vliv to má na chuť masa?

Vybírat se dá třeba podle konkrétního plemene nebo místa, odkud hovězí pochází. Australské či argentinské wagyu, francouzské charolais, irský nebo americký angus, brazilské zebu. Když vedle sebe položíte stejně připravený kus hovězího z různých plemen a různých světadílů, každý bude chutnat trochu jinak. Záleží na tom, kde se dobytek pásl, jestli ho dokrmovali kukuřicí nebo obilím i na genetických dispozicích, třeba k ukládání tuku.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete si číst před omezení? Předplaťte si plný přístup.