Šunka, ze které se vám budou sbíhat sliny, pochází z města San Daniele. Zadní vepřová kýta, ze které se vyrábí, nemusí nutně pocházet ze zdejších prasat - musí být ovšem italská. Co dává prosciutto z překrásné severoitalské oblasti Friuli jedinečnou chuť, je spíše než původ masa zdejší mikroklima. A také pečlivá práce místních výrobců.

Údolí ve vysoké nadmořské výšce a zároveň v dosahu moře, kde se potkává svěží vítr z hor a teplý jadranský vzduch, vytváří pro sušení masa ideální podmínky. Mikroklima také dodává šunce jedinečnou chuť a texturu. Slavnější parmské šunce tak konkuruje jemnou, až nasládlou chutí.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se