Ať už jste v kuchyni začátečníci, chcete si vytříbit dovednosti nebo hledáte zahraniční inspiraci, máme pro vás kuchařskou knihu. A na závěr jeden knižní tip pro ty, kteří raději než v kuchyni tráví čas na zahradě.

Daniela Turecká: Nakládačka na věčné časy

reklama
reklama

Ať už býváte občas naloženi všelijak, mít v lednici naložené zásoby se vždycky vyplatí. Nakládané dobroty uzavřené do sklenic jsou gros této netradiční kuchařky. Sýry, uzeniny, zelenina či bylinky dokážou dodat nejrůznějším pokrmům ten správný švih a často poslouží i jako samostatná chuťovka k vínu či pivu. Daniela Turecká má s nakládáním bohaté zkušenosti a to nejlepší ze svých tipů přináší v této knize. Vyzkoušíte například nakládané marinované tofu, hermelín se zahraničním šmrncem nebo pořádně pikantní chilli mix. Nebojte se ani nakládání masa – jediné sousto vás přesvědčí, že naložit do sklenice se dá takřka všechno.

Vychází v nakladatelství Esence, 168 stran, cena 299 Kč.

Matthias F. Mangold: Vařit dokáže každý

Kuchařka Vařit dokáže každýRádi byste něco uvařili, ale vaření vás vždycky spíš děsilo? Máte doma spoustu kuchařek, ale nerozumíte tomu, co znamená osmažit cibulku dorůžova nebo obalit maso v trojobalu? V knize Vařit dokáže každý jsou recepty vystavěné na jednoduchých základních principech, od kterých se můžete odrazit ke složitějším receptům. Princip zapékaných brambor, dušené pečeně, zeleninového kari či vídeňského řízku – každý z nich jednoduše pochopíte a samostatně uvaříte. Recepty pro větší přehlednost doprovází i odkazy na videa.

Vychází v nakladatelství Esence, 336 stran, cena 499 Kč.

Dominika Wittenberg Gašparová: Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu

Švédská kuchařkaSeverská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky nebo třeba houby). Popularita severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine. Autorka vás naučí, jak připravit na severu milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se ve Švédsku slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Vychází v nakladatelství Smart Press, 208 stran, cena 499 Kč.

Linda Müllerová: A co teda jíš?

Linda Müllerová: A co teda jíš?Zapomeňte na to, že hrát s jídlem se nemá. Ať už jste vegan, nebo ne, kuchařka veganky Lindy Müllerové pobaví a inspiruje. Najdete v ní 75 receptů od lehkých svačinek přes hlavní chody až po sladké. Všechny lahůdky jsou stoprocentně veganské, spousta z nich navíc obstojí i v bezlepkovém či dietním jídelníčku. Kuchařka A co teda jíš? navazuje na stejnojmenný blog, který záhy po svém vzniku upoutal pozornost čtenářů, médií a byl mimo jiné oceněn v soutěži Food Blog roku.

Vychází v nakladatelství Došel karamel, cena 399 Kč.

Ferdinand Leffler: Žijte ve své zahradě

Ferdinand Leffler: Žijte ve své zahraděZahradní architekt Ferdinad Leffler po své prvotině Kukadýlko přichází s novou knihou Žijte ve své zahradě. Kniha je plná inspirace pro současnou zahradu a osloví ty, kteří zahradu již vlastní, i ty, kteří po ní touží. Ferdinad Leffler je průkopník v navrhování zahrad. Pod jeho rukama vznikají osobité a hlavně funkční zahrady, kde má každý majitel chuť žít. Všechny jeho návrhy jsou jiné, ale jedno mají společné. Kdo se nechal inspirovat Ferdinandem Lefflerem, tráví ve své nové zahradě mnohem více času – inspirativního času.

Vychází v nakladatelství Host, cena 599 Kč.