Merlot má plnou a kulatou chuť, v níž naleznete nezralé moruše a černý bez, mísící se s balkánským šípkovým džemem.
Foto: archiv
V Bulharsku se specializují na červené víno a umí ho opravdu dobře. Navštívili jsme vinařství ve slunečném údolí Bessa Valley, kde si nemůžete dát nic špatného.

Existuje prý přes sto bulharských písní o červeném vínu, ale jen jedna o bílém. Víte, jaká má slova? "Vínečko bílé, proč nejsi červené!" Vtípek, který nám řekl kamarád v restauraci v Sofii, dobře ilustruje bulharskou produkci vína. Specializují se na červené a umí ho opravdu dobře. Když chtějí, sluší se dodat s trochou jízlivosti.

V 80. letech bylo Bulharsko dokonce druhým největším výrobcem vína na světě, kvantita však poněkud válcovala kvalitu. Po pádu komunismu přišel útlum, dnes je však o vínu zase víc slyšet. A pokud jde třeba o vinařství ve slunečném údolí Bessa Valley ve středním Bulharsku, neuslyšíte (a hlavně nebudete pít!) rozhodně nic špatného.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.