Existuje spousta druhů sektů pro různé příležitosti. Jak se v nich ale vyznat a podle čeho vybírat? Máme pro vás ty nejdůležitější zásady.

Brut, extra brut, demi sec, doux… Označení na lahvích šumivých vín nás často matou a přispívají k pocitu, že sekt je něco výjimečného, co se pije jen při velmi slavnostních příležitostech. Takové pravidlo ovšem neexistuje. Uvedená označení symbolizují pouze to, podle čeho sekt vybíráme nejčastěji - obsah cukru.

reklama
reklama

Máte rádi hodně sladký sekt? Zvolte měkký doux. Trochu lehčí variantou co do sladkosti je demi sec a sec, škála pak pokračuje přes suché bruty až po suché delikatesní bruty nature s příjemnou kyselinkou, které mohou obsahovat maximálně tři gramy cukru na litr sektu.

druhy sektů podle obsahu cukru

■ Brut nature: 0-3 g/l

■ Extra brut: 0-6 g/l

■ Brut: 0-12 g/l

■ Extra dry: 12-17 g/l

■ Sec: 17-32 g/l

■ Demi sec: 32-50 g/l

■ Doux: 50 g/l a více

V Česku se používá germánské označování vín – všechny informace na etiketách (oblast původu, obsah cukru, obsah alkoholu) se zaměřují na kvalitu vína. Co se týče šumivých vín, je rozdíl, jestli zvolíme šumivé víno, nebo jakostní šumivé víno, tedy sekt. Šumivá vína se vyrábí rychleji a "hruběji" než ta jakostní. Základní cuvée sektu, tedy kupáž různých odrůd, do které se následně přidají kvasinky způsobující perlení, musí mít alespoň devět procent alkoholu, jednoduchým šumivým vínům stačí osm a půl.

Jde to i s ryzlinkem

Jak může vypadat cuvée, si ukážeme na příkladu české novinky vyrobené klasickou šampaňskou metodou, tedy kvašením odděleně v jednotlivých lahvích. Bohemia Sekt Prestige 36 brut je suchý sekt, který získal svůj název také podle toho, že ležel 36 měsíců na kvasinkách. Jeho cuvée je inspirováno tradičními odrůdami, typickými pro Champagne, avšak pěstovanými na Moravě: Chardonnay a Rulandské modré. Díky tomu získal jiskřivou citronovou, až světle zlatavou barvu a jemné bohaté perlení.

Že se pro sekt hodí i vinné odrůdy, které bychom čekali spíše u klasického tichého vína, ukazuje druhá novinka stejné společnosti, sekt Ryzlink rýnský, vyrobený pouze z hroznů této tradiční odrůdy. Ta v sektu vynikne díky vyšší kyselince. Jeho chuť můžeme popsat jako ovocnou, svěží, až citrusovou – díky tomu se kromě přípitku dobře snoubí s grilovanými rybami, pečenou drůbeží a tvrdými sýry.