Začátky nebyly vůbec jednoduché. V nově otevřeném Palladiu hořelo a přišla hospodářská krize. Stejně to byl dobrý nápad, říká Karel Skalický - muž, který v jeho čele stojí už deset let.

Restaurace George Prime Steak na Starém Městě pražském se prezentuje jako místo, kde připravují ty nejlepší steaky v metropoli. Ačkoliv tady má Karel Skalický svou premiéru, podnik zástupce společnosti Property Management Solutions vybral naprosto záměrně. "Palladium je pro mě každodenní chleba a všechny jeho restaurace jsem obešel už několikrát. Také mě tam lidé dobře znají, takže jsem raději zamířil mimo svůj obvyklý rádius," vysvětluje, proč se nesetkáváme na jeho "domácí půdě".

A zatímco okolní stolky se plní pozvolna a nenásilně, v populárním obchodním centru na náměstí Republiky by jistě takové soukromí nebylo − průměrně jej totiž navštíví 47 tisíc lidí za den. "Teď to bylo dokonce o pár tisíc víc, lámali jsme rekordy. Naštěstí mám kancelář až v podkroví a používám manažerský vchod."

reklama
reklama

Z asijské kuchyně ocením možná pekingskou kachnu, ale jinak mě to táhne k české a německé chuti.

Páteční oběd se rozhodneme absolvovat bez předkrmu − máme takové tušení, že bude opravdu vydatný. "Steaky mám hodně rád. Pojďme si nějaké objednat," navrhuje Karel Skalický, když pročítá přehledný jídelní lístek. Nejprve zvažuje New York Strip a já Petit Filet Mignon, záhy však přichází servírka a odbornice na maso v jednom a chystá se nám maso představit v syrovém stavu.

Na její doporučení volíme princip sdílených talířů, abychom vzájemně ochutnali co nejvíc druhů. Doprostřed stolu proto poputuje na medium-rare propečený T-bone steak, kde je zmíněná svíčková i nízký roštěnec současně, a medium rib eye − král mezi steaky, zde "na kovbojský způsob". Maso doprovodí gratinovaný špenát a mix listových salátů.

Pracovní oběd s Karlem Skalickým, zástupcem společnosti Property Management Solutions

George Prime Steak

Podnik ukrytý ve spleti starobylých pražských uliček, konkrétně v Platnéřské ulici, se na první pohled tváří zcela nenápadně. Přitom se tady servíruje to nejlepší z americké kuchyně, poctivé šťavnaté steaky. Prémiové maso black angus USDA prime beef pochází z malých farem, kde se nepoužívají žádná antibiotika ani hormony. V George Prime Steak se potom připravuje na speciálním grilu Mountain Legend při 650 stupních Celsia.

Eintopf, prosím

Jak je známo, gastronomii obchodních center vévodí fastfoody. Těm se ale ředitel Palladia vyhýbá − stejně jako asijské kuchyni. "Ocením možná pekingskou kachnu s rýží, ale jinak mě to táhne spíš k české a německé chuti. Doma mám i několik německých kuchařek a občas podle nich vařím," prozrazuje muž, který německy také plynule hovoří. A není se čemu divit: jeho babička byla Němka a Karel Skalický u ní často trávil prázdniny.

V čele Palladia stojí už od jeho otevření. Kdo ale čeká nudný příběh o vysněné kariéře byznysmena, bude zklamaný. Rodilý Pražan totiž začínal jako učitel matematiky na základní škole. "Jako kluk jsem měl úžasnou třídní učitelku a od té doby jsem netoužil dělat nic jiného," vzpomíná. Vystudoval pedagogickou fakultu a několik let se učení skutečně věnoval.

V tu chvíli nás vyruší zvuk nože, kterým servírka obratně odděluje maso od kosti. "Nerozumím vegetariánům," utrousí přitom pobaveně černovlasá dívka. "Doučoval jsem němčinu zdravotnický personál v Nemocnici Na Homolce. Potkal jsem tam ředitele rakouské bezpečnostní agentury a on mi nabídl místo. Vyslal mě na jednání s tehdejší Bank Austria, kde si mě zase vyhlédl jejich ředitel," vypráví a přitom trochu posmutněle konstatuje, že ačkoliv se kariéra vyvíjela velmi slibně, rozhodl se opustit svou milovanou profesi.

První zkušenost s vedením obchodního centra přišla před 17 lety, kdy šéfoval nově otevřenému Parku Hostivař. Po dvou letech se sice vrátil na předchozí pozici v bance, nákupní centrum si ho však našlo znovu. "Byl jsem stále v kontaktu s bývalými kolegy z Hostivaře, kteří měli na starosti projekt Palladia. A tak mi zase jednou zazvonil telefon a přede mnou byla další velká výzva, kterou jsem nakonec přijal. Ani nevím proč. Asi jsem trochu ješitný jako každý chlap."

Musíme zůstat in

Palladium otevřelo přesně před deseti lety a jeho začátky nebyly vůbec růžové: nejdříve přišel požár, pak hospodářská krize i technické problémy. "Prošli jsme si velkým fičákem. Palladium si ale vydobylo své místo na trhu a ukázalo se, že ten projekt má smysl a že zasadit ho do centra města byl dobrý nápad," bilancuje ředitel.

V příštích dvou letech centrum čeká rekonstrukce. "Budova je památkově chráněná, rozšířit se nemůžeme, kopat do země také ne, takže operujeme s tím, co máme." Kromě revitalizace interiérů se Palladium dočká také úprav technologií, výměny čerpadel a designu garáží.

Zásadní rekonstrukcí prošlo i konkurenční Centrum Chodov, které do svého portfolia nově zařadilo lokální designéry a tuzemské firmy. "Samozřejmě musíme zůstat in a držet se toho, jak se mění trh a zákazníci, ale tímto směrem nyní nepůjdeme," prozrazuje. Otázku, zda Palladium provede i následující dekádou, bere s humorem. "Asi ne. Je mi 58 let a myslím, že potom už nebudu tím pružným mozkem s potřebnými invencemi. A třeba mi zase zavolají z banky. Co já vím."