Lyžarské středisko Tre Cime v Dolomitech
Foto: Manuel Kottersteger
Nadšení lyžaři chtějí během zimní dovolené vyzkoušet co nejvíce sjezdovek a zimní střediska přichází s nápady, jak jim cestování mezi areály co nejvíce zpříjemnit. Jednu takovou akci jsme našli v severní Itálii.
reklama

Jižní Tyrolsko je mezi lyžaři oblíbené pro panoramatické výhledy, stovky kilometrů sjezdovek i gurmánské zážitky. Spoustu z nich nabízí oblast Tre Cime.

Safari na lyžích

Unikátní sportovní zážitek lze absolvovat v rámci lyžarského safari. Stačí si sbalit malý batůžek a s pomocí lanovek, vleků a autobusů projet pět lyžarských středisek. Ski Safari lze zvládnout za jeden den, lepší ale je spojit jej s dvěma noclehy na horských chatách. V příjemném domáckém prostředí nezaspíte – ráno vás vzbudí rolby upravující sjezdovky a můžete se vydat dál.

Trasa začíná v Tre Cime a vezme vás přes středisko Kronplatz, kam se dá dostat vlakem Ski Pustertal Express. Z Kronplatzu, kde je pět černých sjezdovek, se můžete vydat autobusem do Alta Badie. Z vrcholu sjedete do obce San Vigilio, odkus jezdí autobusy do La Villy v Alta Badii. Tady se můžete projet na sjezdovce světového poháru Gran Risa. Alta Badia je lanovkami propojená s centrem Dolomit Val Gardena. Zde se napojíte na slavný okruh Sella Ronda, který obtáčí skalní masiv. Zdoláte ho pomocí oranžového nebo zeleného směru. Z Val Gardeny je možné dojet až do magických kulis skalního masivu Alpe di Suisi.

Michelin jako od babičky

K Itálii neodmyslitelně patří dobré jídlo a víno. V Tre Cime, na startu lyžařského safari, nabízí obojí horská chata Jora, kde můžete v rustikální restauraci každý pátek vyzkoušet degustační těstovinové menu. O sobotách nabízí restaurace šestichodové menu pro gurmety sestavené z produktů místních farmářů.

Přes Vánoce budou na vybraných horských chatách v Tre Cime připravovat pokrmy podle receptů "z babiččiny kuchařky" italský michelinský kuchař Chris Oberhammer a Markus Holzer, šéfkuchař z italské televizní show.

V Kronplatzu, na druhé zastávce lyžařského safari, je možné navštívit horskou restauraci Oberegger v přestavěném statku, kde majitelka vaří s pomocí surovin, které sama vypěstovala na místní farmě. Na třetí zastávce v Alta Badii pak můžeme doporučit michelinské restaurace, tříhvězdičkový St. Hubertus nebo La Stüa de Michil. Máte-li chuť na rybu, na předposlední zastávce ski safari, ve Val Gardeně, si přijdete na své. Ve 2200 metrech nad mořem tu stojí přímo na sjezdovce rybí restaurace, kde připravují také mořské plody.

Ledové sochání

Jednou z největších událostí zimy v regionu Tre Cime je balonový festival Dolomiti Balloonfestival v Dobbiacu. Od první lednové soboty bude po dobu jednoho týdne každý den startovat několik balonů, z nichž mohou turisté obdivovat Dolomity z výšky. V době festivalu sem 10. ledna přijedou umělci z celého světa, aby zde z ledu vystavěli dokonalé sochy v rámci Snow Festivalu.