Whisky a jazz patří odnepaměti k sobě. Dokazuje to mimořádně pestrá nabídka "zrajících obilných destilátů" v pražském hudebním klubu Jazz Dock, kde jsou k ochutnání značky, s nimiž se v Česku hned tak nesetkáte. Vybral jsem kvartet, který mě v posledních měsících nejvíc zaujal, a postupně jeho jednotlivé "nástroje" ve svých sloupcích představím. Dnes to bude single grain whisky Cameron Brig.

Nejprve k etiketě. Výraz "single" znamená, že jde o produkt původem výhradně z jediného lihovaru, v tomto případě z Cameronbridge Distillery ve skotském Fife. Označení "grain whisky" dává na vědomí, že jde o destilát z ječného sladu a nesladovaného obilí, většinou pšenice nebo kukuřice − zatímco "malt whisky" je pouze z ječného sladu.

Vynikající odborník Charles Maclean osvědčil velké pochopení pro grain whisky, když v jedné ze svých knih uvedl: "Obilné whisky jsou… samostatně málo kupované a neprávem opomíjené. Pokud seženete lahev čisté obilné whisky, čeká vás nevšední zážitek." Svatá pravda, Charlesi!

Vůně obilné whisky Cameron Bridge se dá popsat jediným slovem: lahodná. Bude příjemná všem, kteří si nepotrpí na kouřovou vůni, jež je důsledkem sušení sladu za účasti rašeliny. Tahle whisky se s rašelinou nikdy nesetkala, takže obilné aroma nic neruší. Je harmonické, komplexní, žádný nečekaný závan.

A chuť? Je nádherně oblá, vklouzne do vás, aniž se kdekoliv zadrhne. Líh nikde nevystrkuje růžky, jako kdyby chtěl připomenout, jakou roli obilná whisky v historii skotského národního destilátu sehrála, když ji výrobci začali promíchávat s whisky sladovými.

Totiž smícháním řady sladových whisky s jednou, maximálně dvěma obilnými whisky se zrodila v poslední třetině 19. století blended Scotch whisky, jež způsobila převrat v nazírání na "hrubé pití skotských pastevců". Obilná whisky vypálená takzvanou kolonovou či kontinuální destilací na vysoké procento alkoholu a zbavená tak řady příměsí, jež odrazovaly Brity od whisky vůbec, zkrotila smícháním příliš výraznou chuť sladové whisky, jež se vyrábí destilací periodickou. To zachovává namixovanému destilátu paletu vůní a chutí, jež "Neskotům" v čistě sladové whisky ani nevoněly, ani nechutnaly, po promísení s obilnou whisky jim ale na chuť přišli. Zrodil se celosvětově vítaný kompromis.

Výsledek? Dvaadevadesát procent produkce skotských palíren se dnes prodá jako míchaná skotská whisky. Patří mezi ně mimo jiné všeobecně známý Johnnie Walker Black Label, na jehož úspěchu má zásadní podíl právě single grain whisky Cameron Brig.