Legendární cukrárna Myšák v pražské Vodičkově ulici ve čtvrtek znovu otevírá své prostory provoněné sladkými pochoutkami. Po Erhartově cukrárně na Letné nebo lahůdkářství Paukert na Národní třídě se do hlavního města vrací další symbol prvorepublikové gastronomické chlouby.

Cukrárna znovu otevírá po náročné rekonstrukci historické budovy. Původně měla být veřejnosti zpřístupněna již letos na jaře. Ani několik dalších termínů se však nepodařilo dodržet.

"Rekonstrukce byla složitá i kvůli požadavkům na maximální zachování všech původních prvků nebo na dokonalost replik," uvedla v tiskové zprávě společnost ICE Art, která cukrárnu spravuje.

 


Ochutnejte něco z atmosféry znovu otevřené legendární cukrárny

 

Obnoven byl původní historický portál cukrárny a většina prvků, včetně dveří, je původních. Odborně sejmuty a po rekonstrukci navráceny byly také štuky. Zrestaurovány byly také mozaiková, takzvaná piškotová podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště a dřevěné niky.

Vybavení cukrárny je nové. Pulty a bary byly vyrobeny v Itálii, židle a stoly vznikly v ČR. Rekonstrukce stavebních částí vybavení cukrárny vycházela z dobových fotografií. Jiná dokumentace podle současného správce neexistuje. Majitel objektu prý dokonce podal inzerát a pokusil se získat původní zařizovací předměty jako zrcadla, svítidla, židle, paravány nebo obrazy. Nebyl však úspěšný.

 

Co nabídne cukrárna u Myšáka

 

Neorenesanční budova, v jejímž prostoru se nyní nachází obchodní a bytový komplex Gallery Myšák, vznikla v roce 1883. Proslavil ji zejména cukrář František Myšák, který dům číslo 710 ve Vodičkově ulici koupil v roce 1910.

Nechal jej přestavět v roce 1922 světoznámým stavitelem a inženýrem Josefem Čapkem. Dům tak získal svou kubistickou fasádu. Cukrárna se stala legendou, která se dočkala obnovy i po válce a sloužila i za minulého režimu. V 90. letech zanikla. Velká část domu se v létě 2006 zřítila a z historické stavby zbyla jen stěna s rondokubistickou fasádou. Dům prý tehdy spadl kvůli havarijnímu stavu.

Autorem projektu kavárny je architekt Jan Špaček. Cukrárna bude mít tři patra. V nejnižším bude přípravna zákusků. Prostory budou mít bezbariérový přístup.