REPORTÁŽ Návštěvníci Prague Food Festivalu mohli během tří dnů ochutnat domácí i exotické gastronomické speciality od více než 30 restaurantů.

Ve vzduchu se vznáší omamná vůně polévky bouillabaisse, na stánku restaurace Rybí trh ji rozlévají do malých misek. Prague Food Festival pokračuje třetím a posledním dnem, gurmety ale ochutnávání ještě neomrzelo.

U většiny ze třiceti stánků na nábřeží mezi Mánesovým a Karlovým mostem, kde se letošní ročník akce koná, je alespoň několikahlavá fronta. Jedna z těch delších stojí u výdejny The Noodles. Šéfkuchař Tomáš Kalina tvoří na talířích malá hnízda domácích špaget s omáčkou z lišek a mascarpone. Každou z porcí ještě posype ovčím sýrem pecorino. Jemná vůně a delikátní chuť se vrývají do paměti.

Rikša na pontonu

Ještě radostnější je zážitek z Rickshaw, restaurace hotelu Corinthia, která zakotvila na pontonu u řeky. Tuňáka v pepřové krustě doplňuje kontrastní kombinace banánového čatní a jogurtové omáčky s wasabi, červené curry se vine ke kouskům kuřecího masa a panensky bílé rýži.

Na exotický dezert je možná lépe zaskočit ke stánku Radisson SAS Alcron, kde mističky s rebarboro-jahodovým želé, střídají stejné nádobky, ale s se sytě žlutým obsahem. Ohromující chuť zralého manga spočine v chuťových pohárcích, dokud ji nevyženete něčím opravdu ostrým.

reklama

Roman Paulus, šéfkuchař obou restaurací Alcronu, propojil festivalové menu, kromě dezertů, jednou surovinou: chřestová pěna doprovází tatarák z tuňáka, chřest jeho hosté našli i v rizotu, jímž korunoval pečeného pstruha.

Očistec i peklo

Zatímco návštěvy u stánků Alcronu, Noodles nebo Rickshaw jsou stejně příjemné, jako slunko, které v chladném nedělním odpoledni několikrát vykouklo, jinde gurmeti zažívají skutečný očistec.

Telecí líčka z Bellevue jsou důkazem toho, že i výtečné maso se dá upravit hůř než průměrně, konfitovaný králík od Le Terroir je snad ještě studenější než vítr na nábřeží.
Peklo, které přijde po očistci, obstarává stánek Cloud 9.

Podnik, kde večeřel při své pražské návštěvě Barack Obama, má v nabídce zavadlé krevetové rolky či vyschlé hovězí satey. O chuť k exotickým experimentům dokáže připravit nejednoho hosta, který radši najde útočiště u osvědčených telecích řízků z Vikárky nebo utopenců z pivnice U Švejka.