Králem vín ČR je pro letošní rok Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběr z lokality Perná na Břeclavsku Vinařství Volařík. Stejné vinařství mělo i nejlepší kolekci vín. Vůbec poprvé v soutěži nevyhrálo sladké víno.

Také úspěch jednoho vinařství v obou hlavních kategoriích je výjimečný, řekl ČTK organizátor soutěže Branko Černý. Vítězové byli vyhlášeni v pátek večer v Mikulově.

V soutěži bylo letos i přes neúrodu loňského roku zastoupeno 131 vinařů a vinařských firem. Přihlásili 915 vín, což je o 23 více než loni. Nejméně obsazenou kategorií byla kategorie perlivých vín, naopak nejvíce vzorků soutěžilo v kategorii od sedmi do 70 g zbytkového cukru, kterých bylo přihlášeno 345.

 

 

"Hodnocení ukázalo, že ročník 2010 zdaleka nebyl tak špatný, jak se zprvu jevilo," uvedl Černý. Podle něj si zejména bílá a růžová vína díky kyselině drží vysokou úroveň. Ještě nikdy v historii soutěže nezískala růžová vína tak vysoký bodový průměr.

Ročník se také projevil na vínech se zbytkovým cukrem. "Vína jsou robustní, šťavnatá a nádherně pitelná. Excelence této kategorie se projevila i v tom, že se poprvé v historii nestalo šampionem sladké víno, ale víno právě z kategorie do 70 gramů zbytkového cukru," uvedl Černý.

Pět vín letos pokořilo hranici 90 bodů, celkem 68 získalo 86 bodů a více. Degustátoři přidělili celkem 22 nejvyšších medailí v hodnotě pěti korunek. Veřejnost se se všemi medailovými víny může setkat na některém z Královských koštů, které budou v říjnu v Praze, Ostravě, Napajedlech a Hustopečích.

 

 

Vítězové jednotlivých kategorií:

Král vín 2011: Vinařství Volařík - Ryzlink vlašský 2010, pozdní sběr.

Nejlepší kolekce vín: Vinařství Volařík.

Kategorie bílých vín do 7 g zbytkového cukru: Jakub Šamšula - vinařství Čejkovice Chardonnay 2010, pozdní sběr.

Kategorie červených vín do 7 g zbytkového cukru: Vinařství Hřiba Zweigeltrebe 2010, pozdní sběr.

Kategorie růžových vín do 70 g zbytkového cukru: Rodinné vinařství Zdenek Polach Frankovka rosé 2010, pozdní sběr.

Kategorie červených a bílých vín od 7 do 70 g zbytkového cukru: Vinařství Leoš Horák Sauvignon 2010, pozdní sběr.

Kategorie vín nad 70 g zbytkového cukru: Martin Šebesta Ryzlink vlašský 2009, ledové víno.

Kategorie šumivých vín bez rozdílu zbytkového cukru: TANZBERG MIKULOV, a.s Sekt Chardonnay a Ryzlink vlašský 2007, jakostní šumivé víno.