Růžové šampaňské
Foto: Jan Čeřovský
Když se řekne šampaňské či sekt, vybaví se nejen milovníkům vína hlavně oslavy, přípitky a všemožné výjimečné příležitosti. Je to vlastně obrovská škoda, protože především suchá šumivá vína mohou být báječným partnerem k mnoha jídlům, skvělým letním osvěžením a vínem, které zpříjemní i obyčejný a ničím zvláštní večer a učiní z něj malou oslavu.

Pokud se rozhodnete šumivá vína nalít do sklenek častěji, je dobré vědět, jak se vlastně bubliny do vína dostanou a jak se různé způsoby jeho výroby projevují.

Odstřelit nečistoty

Nejjednodušším způsobem výroby perlivého vína je prosté dosycení tichého vína pomocí oxidu uhličitého (CO2), stejně jako by šlo o limonádu. Tato technika není příliš častá a používá se především u nejlevnějších vín, bublinky jsou typicky poměrně velké, hrubé a rychle mizí. Ze zajímavějších zástupců tohoto postupu na našem trhu lze zmínit například Bubbles, Veltlínské zelené frizzante vinařství Arte Vini.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.