Velkovýroba masa si pomáhá chemií. Není to kvůli chuti, ale vodě a barvě.
Foto: Thinkstock.com
Podívejte se, čím dodavatelé masa a uzenin "vylepšují" své produkty. Řada z těchto látek má jediný účel - udržet v mase co nejvíce vody to jde.

E 249 - E 252 dusitany nebo dusičnany
Stabilizují přirozený hemoglobin v mase, a dávají mu tak růžové zbarvení.

E 120 kyselina karmínová čili košenila
Extrakt ze samičích tělíček jihoamerického hmyzu Dactylopius Coccus Costa barví maso do červeného odstínu.

E 338, 339, 340, 343 kyselina fosforečná a její soli
Maso díky nim lépe váže vodu.

reklama

E 407 karagenan
Je vyráběn z mořských řas. Díky němu maso v šunce a dalších uzenářských výrobcích lépe váže vodu.

E 407a guma euchema
Extrakt z červených řas. Díky němu maso v šunce lépe váže vodu.

E 415 xantan
Polysacharid, díky němuž maso lépe váže vodu.

E 450 - E 452 polyfosfáty
Díky nim maso lépe váže vodu.

E 620 - E 625 glutamáty
Dodávají masu "masitou" chuť.

E 630 a E 631 inosáty
Dodávají masu "masitou" chuť.

maltodextrin nebo dextrodyn
Zjemňují chuť masa.