Stovky macešek. František Dolejší je na prvorepublikovou recepturu roztíratelného salámu Davelská maceška po právu hrdý. Jeho kvalitu potvrdil i vnuk pražského velkouzenáře Emanuela Macešky.
Foto: HN – Michaela Hasíková
Mezi pražskými labužníky je řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli pojem už přes sto let. Historie rodinného podniku sahá do konce předminulého století, kdy se hostinskému Antonínu Dolejšímu z Pikovic narodil syn Jaroslav. Ten se na přelomu století přestěhoval do Davle a v domě na náměstí vybudoval řeznicko-uzenářskou dílnu a prodejnu.

Do řemesla zasvětil svého syna Františka, který za první republiky živnost převzal. Ještě za druhé světové války řezník František zásoboval lidi z Davle a okolí masem a prvotřídními uzenářskými výrobky.

Nakonec se až komunistům podařilo vzkvétající podnik zničit a rozkrást. Syn Františka Dolejšího, také František, ale na rodinnou řeznickou tradici nezanevřel.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.