Ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce a bylinkách s pohankovými nudlemi a zeleninkou, jak jej v rámci festivalu servírují v pražské restauraci Fluidum.
Foto: Archiv Alakarte
Poslední šanci ochutnat, jak se dá kouzlit s mlékem ve špičkové gastronomii, máte ještě dnes a zítra během festivalu Mléko na talíři ve vybraných restauracích v Brně, v Praze a také v Přerově.

S kulinářskými festival se v poslední době dveře netrhnou, jen málokterý z nich si ale vzal za vlastní tak na první pohled "obyčejné" téma, jako je mléko. "Obyčejné mléko? Mléko přece používáme všichni. A kdo říká že ne, ten lže," říká o námětu festivalu Mléko na talíři jeden Radek Šubert, šéfkuchař pražského hotelu Le Palais, který pro tuto příležitost připravil speciální mléčné menu.

Ještě dnes a zítra máte šanci se přesvědčit o tom, zda je mléko opravdu nad zlato. Ve vybraných restauracích v Praze, v Brně a v Přerově pro tuto příležitost připravili tříchodové menu. "Už od začátku jsme nechtěli, aby to byl jen pražský projekt," říká Pavel Suchánek z pořádajícího Alakarte.

reklama

Jeho osobně zaujal z festivalových menu nejvíce sumec marinovaný v mléce: "Že se kapr nakládá do mléka, aby se zbavil pachutí a vyčistil se, to už jsme slyšel, na sumce jsem ale hodně zvědavý, teprve se na něj chystám."

"Kolem mléka je hodně řečí. Mluví se o tom, že zahleňuje, odvápňuje... Gastronomie se ale bez něj neobejde," vysvětluje šéfkuchař Radek Šubert a okamžitě zmiňuje několik takových kuchařských postupů. "Ledvinky se musí přes noc namočit do mléka, aby se z nich vytáhla pachuť močoviny. Typický příklad je husa. Málokdo ví, že když se na den nebo dva namočí do mléka, vytáhne to pachy a maso je pak krásně křehké. Typická je samozřejmě bramborová kaše, která není jen z brambor, ale také z mléka a másla."

V jeho pojetí jsou ovšem klasické "mléčné" přísady tak trochu vylepšené. Bešamel do krémové polévky ze šumavských hříbků, která je součástí festivalového menu, místo mléka zjemňuje smetana. Smetanou je zjemněný i fáš z vykoštěných stehýnek perličky ozdobené na talíři šípkovou omáčkou, a jako tečka se servíruje... cheesecake.  Seznam restaurací včetně podrobného menu i ceny, za které se dá pořídit, je k dispozici na www.alakarte.cz.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.