Do města jsou vhodné včely krotších plemen.
Foto: Matěj Stránský
Městské včelařství je nové hobby, které pěstují v londýnském City i na pražských Hradčanech. Pěstování včel ve městě ovlivňuje také jídelníček místních obyvatel. V Londýně má navíc včelaření důležitý komunitní rozměr, v českých městech je ovšem obava ze žihadel stále silná.

Norfolkský humr s medem a česnekem. Ovesné vafle s medovou zmrzlinou a whisky. Sezonní medové menu za padesát liber se tváří honosně, tak jako naškrobené ubrousky, jako načesané koberce, jako všechno v hotelu St. Ermin’s. To není u čtyřhvězdičkového hotelu v Londýně zase tak zvláštní, překvapí vlastně až poslední věta na jídelním lístku: "Naše delikátní medové menu obsahuje med přímo z úlů na střeše hotelu St. Ermin’s."


 

Hotel je přímo ve středu Londýna a ze zdejší střechy je vidět Westminsterská katedrála, Big Ben i mrakodrapy v City. Naopak vidět není ani kousek zeleně, ani strom, ani travička, jen horké střechy. Přesto tady stojí dva úly a jejich obyvatelky spokojeně přistávají s nákladem pylu a nektaru.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.