Šéfkuchař Petr Ocknecht servíroval v Kulturním domě v Brně svým hostům "hmyzí" degustační menu o šesti chodech.
Foto: HN - vlb
Jsou plní nezbytných aminokyselin a nenároční na chov, přesto se jich Evropané na rozdíl od zbytku světa štítí. "Hmyz nejíme jen proto, že máme přebytek jiného jídla," říká šéfkuchař Petr Ocknecht, který už osm let servíruje hmyzí menu, aby odpor k červům a broukům zlomil.

HN: Kdo k vám na degustaci hmyzu nejvíce chodí?
Většinou bývají odvážnější ženy. Tak devadesát procent lidí, kteří si udělají v restauraci rezervaci, jsou dámy, které se hmyzu nebojí a rády si ho vyzkouší. Když dělám prezentace na školách, tak to vůbec není problém. Středoškoláci se spíš předhánějí: já to sním, co ty? Nestává se, že by hostné nedojedli. Vědí, za čím sem jdou. Když ochutnají, zlomí tu bariéru, nemají s tím problém.

HN: Mají ke všem druhům hmyzu stejný přístup?
Švába někdo opravdu nedá. Ani ne tak kvůli předsudkům nebo chuti, šváb chutná po arašídech. Hmyz vůbec chutná po tom, kde žije. Ten, který žije nad zemí, po oříškách, vodní hmyz po rybách... Ale zpátky ke švábovi. Má hodně tuhou skořápku, takže je potřeba trochu kousnout. V degustačním menu švába mám, smaženého v těstíčku jako poslední chod před dezertem, ale každý si ho neobjedná.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.