Je pár sekund po půlnoci a první nedočkavci otevírají láhve beaujolais nouveau. Lehké červené víno vyráběné výhradně z odrůdy Gamay se stalo symbolem jedné z velkých francouzských vinařských oblastí. Jen šest až osm týdnů po sklizni mohou zdejší vinice nabídnout jasně červené, lehoučké, občas jemně perlící víno s ovocitou chutí.

Vděčíme za to časné sklizni typické pro hrozny Gamay, ale i speciální "urychlovací" metodě kvašení, kterou zdejší vinaři používají. "Při karbonické maceraci kvasí celé, nevylisované bobule pod tlakem. Oxid uhličitý, který vzniká, nemá kudy odcházet. Bobule, které takto kvasí, praskají vlastně zevnitř. Výsledkem je intenzivní barva a chuť," vysvětluje sommeliér Jakub Král z pražského vinařství U Závoje, v čem spočívá výjimečnost mladého vína z Beaujolais.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se