"Při kombinování sýru a vína žádná absolutní pravidla neplatí," myslí si Alena Lucáková, která se právě na sýry v pražském Domě U Závoje specializuje. Pár základních pravidel se však respektovat vyplatí. Například to, že sýry s modrou plísní a bílé víno nejdou dohromady. Tedy pokud to není víno portské, slámové či botrytické, tedy s vysokým obsahem zbytkového cukru.

"Modrá plíseň je výrazná a sýr je velmi slaný, protože se po dobu zrání potírá roztokem se solí. Pokud si k němu dáte suché bílé víno, budete mít pocit, že buď sýr nebo víno jsou hořké. Tato kombinace je úplný zabiják chutí," vysvětluje Alena Lucáková.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se