Odpoledne jsou popelnice ještě prázdné.
Foto: HN – Libor Fojtík
Několik tisíc lidí se v Česku přidalo k životnímu stylu zvanému freeganismus. Pointou je recyklace všeho, co ostatní vyhodí, včetně jídla, které hledají v kontejnerech supermarketů nebo u zadních vchodů restaurací. Redaktorka Petra Pospěchová se tedy pár dní pokoušela nasytit se jako freegan.

Znělo to celkem jednoduše: prostě se dva dny alespoň zčásti uživit jídlem, jež vyhazují supermarkety. Na internetu se množí fotky rozesmátých lidí říkajících si freegani. Považují za zbytečné kupovat věci, které mohou najít a zadarmo si je vzít. Tenhle přístup razí i u jídla. Často jsou zvěčněni s hromadou lákavě vypadajícího ovoce nebo pečiva, které právě někde našli v kontejneru za restaurací nebo za obchodem, v bednách na rampách nákupních center...

Chci na to jít postupně: nejdřív na jednu výpravu ke kontejnerům s ostříleným freeganem a potom vzhůru na samostatný lov. Ve vlaku do Brna, kde freegan Josef Maňák bydlí, si dáváme s fotografem Liborem jen malý oběd, kolem třetí odpolední už si přece něco najdeme za obchodním centrem na okraji jihomoravské metropole. Právě tam Josef jezdí pravidelně, protože se tu vždycky dá najít nějaké ovoce nebo zelenina.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.