Pábitel Rudolf Šmíd
Foto: HN - Markéta Jirková
Proč mu sousedé na Hanspaulce přezdívají Paštikář, Strašák anebo Smutný muž, vypráví zakladatel fiktivní firmy Žrádlo & Sádlo Rudolf Šmíd. Pětapadesátiletý fotograf a sociolog v této pražské čtvrti proslul nejen pro své kulinářské umění.

 

"Vítejte na Hanspaulce, k obědu je králík se šípkovým přelivem, pečený ve víně s rozmarýnem. Marmeládu mám od paní Táborové z Českého Banátu, slaninu od řezníka Lajzy z Velké nad Věličkou a rozmarýn od hodné zahradnice z Mikulova. Tomu říkám ekologický luxus. Původní recept jsem autorsky vylepšil, takže si můžeme být jistí, že to nikdo jiný na světě nejí...

Žrádlo & Sádlo, společnost akciová či s ručením omezeným – podle toho, jak se mi to rýmuje v reklamních sloganech, jsem založil před 11 lety. Spustil jsem výrobu na úseku lilků a hlavním produktem se stala Rudolfova pasta z grilovaných lilků, kterou jsem distribuoval pod heslem „Hezké chvilky s mými lilky“. Nápady přibývaly a Hanspaulští si oblíbili zejména zvláštní vepřovou paštiku rillettes de porc.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.