Nejslavnější valašské koláče mají tenoučké těsto, které kyne natřikrát a plní se povidly z hruškových křížal.
Foto: J. P.
Nejslavnější valašské koláče mají tenoučké těsto a plní se povidly z hruškových křížal. Na jejich pečení je tak třeba myslet už na podzim, kdy hrušky dozrávají - a nebo se spokojit s tvarohovými. Důležitým krokem k dobrému frgálu je máslo, do kterého se někdy přidává troška tuzemského rumu pro chuť.

"Tvůj první frgál? Frgále snad pečeš odmalička, ne?" zíral na mě kamarád s úžasem, když jsem mu v lednu u piva zvěstovala, že moje první frgále jsou na světě. Zná mě jako vášnivou pekařku, a celkem logicky tak čekal, že nejslavnější sladkost valašské kuchyně budu mít v malíčku.

Opak je však pravdou. Frgále jsem kolem sebe sice měla od malička - od babičky, od jejích sousedek... - ale nějakým zlomyslným řízením osudu jsem se nikdy nenachomýtla k pečení. Takže zatímco jsem vyráběla bábovky, vánoční cukroví, soufflé a rozličné cizozemské páje jako na běžícím pásu, tyhle úžasné valašské koláče s tenoučkým těstem jsem jenom ochutnávala.

Jak roky šly, stala se pro mě z frgálu jakási nedostižná meta. Nečinnost jsem si omlouvala tím, že po babičce recept nezůstal, a já bych frgál chtěla udělat takový, jak si pamatuji od ní.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.