Becherovka
Foto: archiv HN
Recept na Becherovku znají jen dva lidé v karlovarské továrně. Každou středu jeden z nich v tajné místnosti uvnitř moderního komplexu ručně namíchá 1,6 tuny suchých bylin. Tolik je jich každý týden třeba na naplnění velkých nerezových tanků, v nichž se vyrábí jeden z nejslavnějších likérů na světě.

Každou středu se v továrně na kopci nad Karlovými Vary odehrává stejný příběh. Středa je den, kdy se tu váží a míchají byliny na další várku hořkého likéru. Tradice je to stejně stará jako sama Becherovka.

Začal ji už Josef Vitius Becher, když v roce 1807 poprvé ve své lékárně v domě U tří skřivanů v centru Karlových Varů nabídl svým zákazníkům novinku – žaludeční kapky, které nazval English Bitter.

Jejich výroba měla jasný rytmus – ve středu pan lékárník směs bylin odvážil a naplnil do plátěných pytlů, ty ponořil do lihu, nechal je zahřát a vyluhovat. Načasování výrobního procesu mu umožnilo oslavit neděli jako den Páně volnem a než nadešla další středa, likér byl hotový a vše začalo nanovo.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.