Na trhu v indickém kraji Kerala, banány Plantain jsou tu nejoblíbenějším ovocem.
Foto: Shutterstock
Pro některé oblasti v Asii, Africe a Karibiku jsou banány Plantain totéž co pro nás brambory - základní potravina. Na rozdíl od banánů, jak je známe z obchodů, se ale nejí syrové. Až po tepelné úpravě se škroby přemění na cukr a ovoce získá příjemnou chuť.
Odrůda banánů Plantain je důležitou potravinou ve východní a střední Africe a v některých částech Asie, kde je lidé znali a jedli nejspíš už v 6. století před naším letopočtem.  

Jde o větší banány s tužší slupkou, které se používají jen na vaření. Dokud se velké množství škrobu tepelnou úpravou nepřemění v cukr, nejsou totiž chuťově příliš lákavé.

Jedlé banány plantain jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou, pak mají černé skvrny a zcela zralé jsou úplně černé. Zelené, nezralé banány plantain mají škrobovou, bramborovou chuť. Mohou se nakrájet na kolečka a smažit jako křupavé chipsy.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.