Mochna husí okoření sýrovou pomazánku i salát. Dá se ale také povařit nebo podusit, například na olivovém oleji.
Foto: Wikimedia Commons - Kurt Stueber (GFDL)
Plevel, který roste podél cest, železničních tratí nebo na loukách, můžete snadno změnit v chutný pokrm. V kuchyni se dají použít aromatické lístky do salátů, polévek či omáček, kvítky potom do dezertů či osvěžujících nápojů. Inspirujte se.

Kdo se nechá zmást jejich vzhledem, prohloupí. Nejsou sice tak notoricky známé jako máta, tymián nebo oregano, dají ale jídlu stejně intenzivní chuť. A přitom rostou na každé druhé mezi.

Mochna husí

Vytrvalá rostlina s tenkou plazivou lodyhou a drobnými žlutými kvítky roste nejčastěji na vlhkých místech. Najdete ji obvykle při okrajích cest a také u železničních tratí. Listy, které se hodí pro kuchyňské použití, se sbírají od dubna až do října. 

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.