Cena biopotravin musí být vyšší, protože chemii při jejich výrobě nahrazuje více lidské práce, říká v on-line rozhovoru Kateřina Nesrstová ze sdružení PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Více než cena ale čtenáře IHNED.cz trápí autentičnost označení BIO na potravinách, které si kupují.

Zvlášť když si chtějí koupit produkty českých ekozemědělců v obchodech, a nikoli přímo od výrobce, nemohou se podle ní na současné označení biopotravin příliš spoléhat: "Pruhované" logo značí produkci, která je certifikována v ČR, ale nemusí z ČR pocházet. To chceme změnit. Tzv. biozebra (pruhované logo) by od roku 2014 měla skutečně značit tuzemskou bioprodukci."

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
terezka
Jak poznám, že jde opravdu o biopotravinu? Například biokoutkům v supermarketech vůbec nevěřím.
Až tak moc se Vám nedivím... i v supermarketu jsou biopotraviny opravdu bio (poznáte to podle označení tzv. biozebrou), ale to, odkud pochází už se často nedozvíte. Biopotraviny v supermarketech sice splňují pravidla ekologického zemědělství a podléhají kontrolám, ale často pochází z druhého konce světa, což není úplně dobře. Má rada zní kupujte bio od našich sedláků, tam záruku máte a až poté nakupujte v supermarketech. :-)
Nesrstová
Tomáš Černý
Dobrý den, není mi jasné, jak velký je rozdíl mezi kvalitou bio a "nebio". Existují například nějaké chemické analýzy, které by prokázaly zásadní v kvalitě u ovoce nebo třeba masa? Děkuji za odpověď.
Analýzy se skutečně dělají a to celkem pravidelně. Popravdě někdy se divím, co do sebe (a teď nemluvím o bioprodukci) třeba v ovoci dostáváme...je mi z toho smutno! Navíc to že potravina je zdravotně nezávadná neznamená, že nám dělá dobře...musíme více přemýšlet o tom co do sebe dostáváme...když byste si koupil nejdražší mercedes taky byste netankoval tu nejlevnější naftu...zničil byste si pravděpodobně velmi rychle motor...naše tělo je cenější než mercedes!
Nesrstová
Martin
Dobrý den, nedávno jsem na internetu viděl výsledky testu medů. Těch které v testu propadly z důvodu obsahu škodlivých látek(pesticidů) nebo zakazaným přísadám (cukr, barviva) byla většina. Byl mezi nimi i med z Alberta, který byl označen značkou Bio. Jak je to možné, když se neustále tvrdí, jak přísné je udělování této značky a jak se kontroluje. Dá se věřit tomu, že výrobek se značkou Bio je Bio i ve skutečnosti? Děkuji
Popravdě, vyrobit biomed je těžké...musíte splňovat náročné předpisy třeba i z hlediska vzdálenosti úlu od stříkaných polí atd., podívejte se po české krajině, jak je na jaře žlutá...chcete-li biomed, zajeďte k nějakému sedlákovi který Vám ukáže, kde má včelstva...tam je záruka kvality... jinak bohužel dotyčné medy z Alberta české nejsou. :-( Co se týče značky, udělování a kontrola přísná opravdu je. I díky tomu se každou chvíli zveřejní nějaký prohřešek, což je dobře. Svědčí to o funkčnosti systému. Měli bychom se však v té souvislosti ptát i na to, co obsahují v porovnání s biomedy ty konvenční...to je zajímavý údaj!!!
Nesrstová
Jiří
Dobrý den, proč jsou třeba bio jablka o tolik dražší by mě opravdu zajímalo. Přece by to mělo být mínus chemie, nebo ne?
Není to tak jednoduché. Chemii musíte nahradit za lidskou práci a ta něco stojí! Aspoň ale podporujeme zaměstnanost...na druhou stranu, ta drahá jablka co asi kupujete česká nebudou. :-( Zajeďte na podzim na biofarmu, tam si kupte jablka a uvidíte kolik stojí...určitě ne tolik co v supermarketu!
Nesrstová
Jan
Dobrý den, prosimvás, není to BIO jenom nafouknutá bublina jak lidem prodat něco, co má být vlastně normální, ale BIO z toho dělá něco extra? Vždyť co není bio? Sousedka mi prodává svá vejce slepic co běhajú na dvoře a levněji než teď v supermarketu. A řekl bych, že jsou bio, když ty slépky nejsou v kleci. Jen jestli nám neprodáváte předražené věci...
Ano, bio by mělo být normální, to ostatní průmyslově vyráběné by mělo být označeno za nenormální. To by se ale mnohým nelíbilo... :-(
Nesrstová
yo.san
Dobrý den, je v "globálně" znečištěném prostředí vůbec možnost vyrobit skutečně čistou "bio" potravinu?
Snažíme se o to, rozhodně má ale smysl to prostředí více neznečišťovat a nedostávat do sebe zbytečně další chemikálie...
Nesrstová
Martin
Dobry den, mate nejaky kvalifikovany odhad nebo statistiku (uvedte prosim zdroj), kolik vyrobku na trhu je oznaceno jako "BIO potravina", ale ve skutecnosti to neni pravda? Dekuji
Takovou statistiku nemám. Pokud na něco takového přijdeme, hned se to řeší!!! Pokud o něčem víte, dejte mi prosím vědět...
Nesrstová
Edit
Dobrý den, v poslední době se hodně mluví o kvalitě potravin z dovozu, hlavně z Polska. Jak je to u biopotravin - a teď mi nejde o banány z Equadoru, kde bio štempl považuju spíš za výsměch - ale o Evropu. Jsou podmínky pro označení potraviny oficiální značkou bio všude stejné, a tím myslím nejen legislativu, ale také kvalitu práce institucí, které ji udělují?
Práce institucí se v EU harmonizují, ale za kolegy v okolních státech opravdu ručit nemohu...proto znovu musím dodat...kupujte bio od našich sedláků. Produkci mají kvalitní a za systém kontroly a značení si ručíme jako češi sami...bohužel někdy jsme v porovnání se zahraničím až extrémně přísní, ke škodě všech!
Nesrstová
Zita H.
V současné době jsou velmi populární farmářské trhy, ale není žádné tajemství, že se na nich prodává nejrůznější zboží dovezené odevšad. Jak mám jako zákazník rozlišit, co je vůbec bio, natož jak mám poznat, co produkují a prodávají naši - tuzemští farmáři? S tím souvisí i další věc, na kterou se chci zeptat. Zaznamenala jsem takový pokus o zlepšení kultury prodeje na trzích, aby stánky nebyly "každý pes jiná ves". Mám na mysli Zelené trhy, které se objevily na veletrhu Biostyl - byla to jen jednorázová akce, anebo bude mít tento dobrý nápad pokračování i mimo Prahu?
Ano, na farmářských trzích se prodává konvenční zboží, ale i bio a odlišení je někdy těžké. Proto jsme jako svaz přišli se značkou BIOPRODUKT Z FARMY, GARANTOVÁNO SVAZEM PRO-BIO. U našich biosedláků sdružených ve svazu PRO-BIO za produkci ručíme, tj. že se jedná o bioprodukci co je opravdu z farmy. Má-li někdo toto logo, popř. cenovky na produkci s logem atd. - a údaje o něm si budete moci zkontrolovat na našem webu (od červnce snad už i prostřednictvím QR KÓDU), bude muset být schopen předložit vám na vyžádání i smlouvu na které produkty toto má, máte pak jako spotřebitel jistotu. Hlídat by to měli i provozovatelé farmářských trhů, což je ale sporné. Proto jsme spojili síly se Zelenými trhy, které jste prvně mohli vidět na Biostylu a tuto sobotu i třeba v Praze na festivalu VELKÁ VÝZVA NA LETNÉ. Na Zelených trzích se bude nabízet jen bioprodukce, mají jednotnou vizuální identitu, vše promyšlené, má to prostě koncept...který bude pokračovat tzv. Zelenou tour po krajských městech od června do září 2012. Máte se určitě na co jako spotřebitelé těšit...od nákupu biopotravin od našich sedláků, přes gastronomické ale i kulturní zážitky...já už se těším :-)
Nesrstová
Sylvie
Proč jsou na biopotravinách dvě loga? Liší se nějak to, co označuje to pruhované a to světle zelené s lístečkem? Myslím si správně, že to pruhované označuje české biopotraviny?
Boužel, "pruhované" logo značí produkci, která je certifikována v ČR, ale nemusí z ČR pocházet. To chceme změnit. Tzv. biozebra (pruhované logo) by od roku 2014 měla skutečně značit tuzemskou bioprodukci. Uvidíte-li toto logo od roku 2014 budete mít záruku, že se jedná o české bio! "Lísteček" je znak pro EU certifikaci biopotravin, jednotný pro všechny členské státy EU.
Nesrstová
Antonín
Je sledována úroveň biopotravin také poté, co je jim udělena značka? Jakým způsobem? Děkuji za odpověď.
Jsou pravidelně odebírány vzorky a provádí se namátkové kontroly a testy. Navíc každý producent biopotravin musí mininmálně 1x ročně projít kontrolou. Je to nejvíce hlídaný systém co znám...
Nesrstová
anonym
Podle čeho poznám, že kupuji českou biopotravinu?
Musíte biopotraviny kupovat na farmě nebo složitě sledovat údaje na obalu. Od 2014 - viz. odpověď výše, to poznáte snadno. Na biopotravině bude biozebra (pruhované logo). Ale osobně bych stále preferovala tu biofarmu...i tam to pruhované logo bude!
Nesrstová
Andulka
Kolik farem se v Česku zabývá pěstováním ekopotravin? Existuej někde jejich seznam a třeba i seznam těch, kteří prodávají ze dvora?
Seznam bioproducentů má na svých stránkách Ministerstvo zemědělství ČR. My máme naše členy na webu. Od července budeme mít nový web s mapou celé ČR, tam bude vše jednodušší a přehledné, včetně profilů producentů...
Nesrstová
biozenka
Jak je na tom Česká republika se vzděláváním v oboru ekologického zemědělství? Dá se tento obor studovat, mají ekozemědělci povinnost být vzděláni v této oblasti, nebo jim stačí to co mají, i když se rozhodnou třeba kvůli dotačním podmínkám pro bio produkci? Mají tuzemští ekozemědělci možnost získávat nové poznatky např. na konferencích atd, tak aby byli konkurenceschopní?
My se naše sedláky snažíme vzdělávat neustále - na seminářích, exkurzích apod. Bioprodukce, ač se to na první pohled nezdá, je docela "věda". Musíte vědět, co kdy a jak použít, znát přírodu, půdu, ale neustále i něco zlepšovat, vymýšlet, učit se. Proto sedlákům nabízíme poradenství - praktické, ale i papírové, neboť byrokratická zátěž na ně kladená je značná! Organizujeme také právě pro ně BIOAKADEMII - konferenci, která vlastně už není až tak konferencí, jako spíše velmi dobře připravenou a praktickou akcí pro biosedláky, na které mohou své poznatky ale i problémy sdílet s kolegy a odborníky z okolních i dalších zemí, např. letos jedeme za poznatky kromě ČR do Rakouska a na Slovensko. V praxi tak naši sedláci (a když říkám naši, myslím české, ale je to mezinárodní akce s množstvím účastníků z různých zemí) uvidí, jak to dělají jinde a co je možné zlepšit či změnit ve svém hospodaření. Je to hodně přínosné. Slavnostní zakončení, kdy si neformálně můžete s pomocí tlumočníků své problémy prodiskutovat u sklenky vína či piva je bonus na závěr.
Nesrstová
petra
Jak poznám na farmářském trhu, že prodejce skutečně nabízí bio kvalitu a nenakoupil v marketu o sto metrů vedle tržiště?
Hledejte logo BIOPRODUKT Z FARMY, GARANTOVÁNO SVAZEM PRO-BIO. Nebo se ptejte po certifikátu na bioprodukci...a podívejte se, na co producent svůj certifikát má.
Nesrstová
Ondřej
Dobrý den, v čem lze najít zásadní odlišnosti mezi bio a "nebio" masem? Jaký druh bio masa je v ČR nejčastěji produkován a proč? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hodně štěstí.
Zásadní je rozdíl ve způsobu chovu a porážce zvířat. Ta nejsou stresována a kromě pohodového života mají i klidný konec. Maso je pak o mnoho kvalitnější - právě díky chovu, výživě ale i porážce a zrání. Prostě se nic neurychluje. Nevyplavují se ani žádné stresové hormony, které maso ničí. U nás je nejlepší biohovězí...zkuste si maso z biochovu...nějakého mladého býčka. Pak už jiné nebudete chtít. A biojehně nebo biokuře...můžu jen doporučit. Ale hledejte maso z našich biofarem...a ideálně nakupujte na farmě přímo od sedláka!
Nesrstová
anonym
Bio mi přijde jako předražená zbytečnost. Potravinářské normy jsou dost přísné, problém není ani tak v chemii jako v nedodržování stanovených norem, a to platí stejně pro bio jako pro ty "normální" potraviny. Proč bych měl začít kupovat dražší potraviny jen proto, že mají nějakou nálepku?
Zita H.
Kolik ekozemědělců je ve vašem sdružení? Jaké je jejich spektrum a jaký poměr nebo část tvoří v porovnání s jinými uskupeními zemědělců?
Máme ve svazu ty reálné BIO producenty a na to jsem hrdá. Moc si jejich práce a přístupu vážím. Máme asi 1/4 bioproducentů v ČR, ale za ty si ručíme...jsme jediný svaz, zastupující jen BIO. Nemáme narozdíl od ostatních žádný konflikt zájmu...víme "za koho kopeme a proč"!!!
Nesrstová
Jirka
Děkuji, že nepoužíváte slovo "farmář" a ovládáte jeho český ekvivalent:-)
Děkuji :-)
Nesrstová