Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je zřejmě důvodem, proč často chutnají mdle. Vyplývá to z nového výzkumu amerických vědců. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.

Mnohé druhy prodávaných rajčat byly roky a roky šlechtěny především na perfektní vzhled. Ve snaze o rovnoměrné a syté vybarvení byl ovšem poškozen gen zodpovědný za tvorbu látek, které vnímají chuťové buňky, zjistila biochemička Ann Powellová z Kalifornské univerzity.

Tento gen zajišťuje v rajčatech tvorbu chloroplastů, které propůjčují nezralým rajčatům jejich zelenou barvu a zajišťují jim cukr a barviva (karotenoidy).

Jakmile rajče dozraje, zabrání ovšem gen úplnému zčervenání rajčete, takže mu na některých místech zůstávají zelené plošky. Ale spotřebitelé dávají přednost zcela červeným rajčatům. A tak se šlechtitelé již více než 70 let snaží o to, aby jejich rajčata byla červená rovnoměrně, bez ohledu na jejich chuť.