Kamion, který kouří v ulicích Paříže
Foto: Foto: archiv
Specialitou pojízdného podniku Kristin Frederickové je hamburger za osm eur (asi 200 korun) - za deset eur s hranolky - vyrobený ze speciálně vybíraného mletého hovězího, uleželého švýcarského nebo francouzského sýra a opečené cibule.

Ve Francii se začala ujímat další gastronomická móda v americkém stylu. Po klasických fast-foodech Pařížané objevili kouzlo jídelních náklaďáků, které jim z prodejního okénka servírují gurmánské hamburgery, umělecky propracované tacos a další druhy rozhodně nefrancouzského rychlého pouličního občerstvení.

V gastronomii nesmírně tradicionalističtí Pařížané propadli jídelním náklaďákům natolik, že jsou schopní čekat ve frontě i dvě hodiny, aby si během oběda dopřáli něco z jejich nabídky.

reklama

K nejoblíbenějším patří Le Camion Qui Fume (Kouřící náklaďák, v doslovném překladu Náklaďák, který kouří); hamburgerové vozidlo, které provozuje původem Kaliforňanka Kristin Fredericková. Ta si už zvykla na dlouhé řady zákazníků čekajících na chutné sousto.

"V Paříži se můžete velmi dobře najíst, ale často je to velmi drahé. Náklaďák je příznivá alternativa," říká Fredericková, která studovala na pařížské kulinářské škole a pracovala v restauraci, než spustila vlastní podnik na kolečkách.

Le Camion qui fume.mp4

Specialitou jejího gastrovozu je hamburger za osm eur (asi 200 korun) - za deset eur s hranolky - vyrobený ze speciálně vybíraného mletého hovězího, uleželého švýcarského nebo francouzského sýra a opečené cibule.

Podle Frederickové mleté hovězí maso od francouzských řezníků, které se běžně používá na syrový tatarský biftek, na výrobu hamburgeru příliš vhodné není. "Sama si vybírám kusy hovězího, abych vyvážila správnou chuť masa a tuku," vysvětlila jednatřicetiletá Fredericková.

Le Camion Qui Fume se přesouvá na různá místa po Paříži a jedlíci mohou jeho lokaci sledovat s pomocí průběžně aktualizovaných internetových stránek. Jeho obliba je taková, že Fredericková plánuje vypustit do ulic druhý náklaďák.

"Je to příjemná změna od šunkového sendviče," řekla zákaznice Myriam, když se zakousla do jednoho z nabízených hamburgerů. "Když chcete v Paříži dostat dobrý burger, musíte obvykle jít do některého drahého hotelu nebo baru. Tady je to přátelštější, uvolněnější," dodala její dcera Annaelle.

VIDEO: Podívejte se, jak připravuje poctivý domácí hamburger americký šéfkuchař

Další oblíbený jídelní náklaďák Cantine California začal po pařížských ulicích jezdit před třemi měsíci a servíruje mexické plněné placky tacos a hamburgery vyrobené z masa v bio-kvalitě, což je ve Francii rarita.

V náklaďáku se k plnění používají ručně mačkané tortilly z kukuřičné mouky dovážené z Mexika a bio-vepřové z Francie, které se pomalu vaří s papričkami chipotle a omáčkou adobe dovezenými rovněž z Mexika.

Majitel Jordan Feilders je Kanaďan, který částečně vyrůstal ve Francii. "Setkávají se tu různé světy a vznikají dobré věci, které, myslím, naplňují očekávání lidí a chutnají opravdu skvěle," řekl.

Ovšem vařit v nákladním automobilu je místy náročné, to připouští. "Být na cestě a muset se spolehnout jen na to, co máte s sebou, je nemilosrdné," dodal. "Musíme s sebou vozit opravdu všechno, a ideálně ještě trochu něco navíc. Když bude chybět nůž nebo krabice s připravenými věcmi, které se jednoduše nevešly do náklaďáku, tak se to může rychle zvrtnout v katastrofu."