Nerozeznávám ve vínech chuť téru, vůni malin a borového lesa ani příchuť tabáku. Mlhavě tuším, co to je buket, ocas, dochuť a "příjemná kyselinka". Ale jako každý, kdo už toho dost vypil a zažil, poznám, když mají vína duši.

Pít víno je vždycky nejlepší tam, kde se narodilo. Když si otevřete lahev Barola na vinici na svahu pod La Morrou, rozhlédnete se kolem sebe a napijete se - začne se najednou skládat všechno dohromady. Ve víně jsou cítit místní lidé - na Italy netypicky uzavření a introvertní - i majestátní Alpy, které Piemont na severu uzavírají a vytvářejí tu speciální mikroklima. Chutná po větru, který sem vane od moře a roznáší po vesnicích vůni vypraného prádla a lískových oříšků, jejichž plantáže jsou tu skoro stejně početné jako vinice.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se