Česnek - ilustrační foto.
Foto: Shutterstock
Bramborák nebo topinka s česnekem z Číny nebo ze Španělska nechutnají tak, jak by měly. Proč to tak je? Přečtěte si, čím se český česnek liší od konkurence z dovozu a také jak dlouho jej ještě budeme muset téměř vyvažovat zlatem. A proč. Plus ukázka toho, jak obchodníci s česnekem podvádějí.

Ještě před dvěma lety jej obchody nechtěly. Jste příliš drazí, říkali nákupčí pěstitelům česneku. Za cenu, kterou by museli zaplatit za český, nakoupili několikrát více česneku z Číny. Česnek byl najednou prakticky neprodejný. Zatímco v roce 2001 ještě Česká republika dokázala vypěstovat dost česneku pro vlastní spotřebu, o rok později jej zemědělci vysadili jen zhruba na desetině původní výměry. Nechtěli se do stejné situace dostat znova.

Teď se situace obrátila. Zákazníci o český česnek stojí natolik, že jsou ochotní utrácet za něj ještě více, než by si zemědělci ještě před pár lety byli ochotní třeba jen představit. Přesto je českého česneku na trhu nedostatek. A jak to vypadá, minimálně pár let to tak také zůstane.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.