Přidaná voda tvoří až 50 procent mražených filetů, které se prodávají na českém trhu.
Foto: Shutterstock
Přes 40 procent vody dokážou výrobci mražených filetů a filé prodat za cenu rybího masa. Časopis dTest zaměřil pozornost na kvalitu hluboce zmrazených ryb prodávaných v českých obchodech. Jen u dvou balení z 22 testovaných konstatoval velmi dobrý výsledek. Za vodu platíme až stovky korun.

Že z hluboce zmrazených filetů a filé teče voda, je známá věc. Ostatně výrobci či distributoři se k ní na obalech výrobků přiznávají, pokud jí je přes 5 procent. Uvádějí, tedy musí uvádět, celkovou hmotnost výrobku a za ní v závorce hmotnost pevného podílu. Vypovídá to ale skutečně o tom, kolik vody mražená filé a filety obsahují? Časopis dTest při hledání odpovědi na tuto otázku otestoval 22 běžně dostupných výrobků.

Výsledky jsou alarmující, za vodu v některých případech zákazník zaplatí desítky až stovky korun, a to za značného přispění ministerstva zemědělství. Nejde ani tak o takzvanou glazuru, tedy tenký povlak vody, kterým výrobci rybí maso „potahují“, aby je chránili před poškozením při transportu a skladování. Nečiní-li obvykle více než 5 procent z hmotnosti balení, nemusí ji výrobce dokonce ani uvádět na obalu.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.