Gravlax se velmi podobným způsobem jako dnes ve Skandinávii připravoval už v 17. století.
Foto: Shutterstock
Losos naložený v soli, cukru a kopru a pak uložený do jámy v zemi, tedy do hrobu,tedy gravu, aby tu zfermentoval a vydržel díky tomu až do dalšího úlovku, to je pradávná lahůdka ze zemí na severu Evropy. Dodnes ve Skandinávii připravují gravlax podobným způsobem jako jejich předkové.

Lososi žijí v moři, ale na jaře migrují do řek a potoků, aby se tu třeli. Při té příležitosti je také na severu Evropy od pradávna ve velkém lovili. V horských oblastech na severu, kde byla jejich přeprava složitá, bylo důležité je nějak konzervovat. 

Mezi nejoblíbenější metodu patřilo fermentování v malém množství soli, při kterém se ryba se zakopala do gravu (hrobu), tedy do jámy v zemi, odtud i název gravlax.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.