Cukr
Foto: Shutterstock
Třtinový cukr je třikrát dražší než řepný, a přesto ho lidé kupují. Nejen kvůli chuti, ale i proto, že obsahuje zdraví prospěšné látky, přidává argument hlas veřejnosti. Nabízí toho ale opravdu o tolik víc, aby to opodstatnilo téměř trojnásobnou cenu ve srovnání s českou bílou klasikou?

Z cukrové třtiny a cukrové řepy pochází bezmála sto procent světové produkce sacharózy (s cukrem z některých druhů palem a javoru cukrového se téměř nesetkáte). Zatímco jedna z plodin v posledních letech získává na dobré pověsti, ta druhá si získala přezdívku bílý jed. Je mezi nimi dostatečně velký rozdíl, aby odůvodnil investici do hnědého třtinového cukru?

„Jde o jednu a tu samou sloučeninu,“ říká Zdeněk Bubník. „Liší se jen jejich nevyčištěné formy – cukry surové. Hnědé nečistoty na povrchu krystalů sacharózy jsou v případě výroby ze třtiny chuťově i aromaticky příznivější.“ Vyplatí se tedy investovat místo 24 korun, což je cena bílého řepného cukru, zhruba 80 korun do kilogramu cukru třtinového?

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.