Výroba tvarůžků je doložená už v 15. století, až do konce 19. století jí byl proslaven Hněvotín. Loštice si na svou slávu musely počkat až do 20. století.
Foto: Wikimedia Commons - Chmee2 (CC BY-SA 3.0)
Ještě před druhou světovou válkou živilo tvarůžkářství desítky firem. Tradiční ruční výrobu nahrazovaly stroje a zisky velkých výrobců rostly. Už v té době jim ale rostla konkurence - tavené sýry. A tak se z prosperujícího oboru stala sice vyhledávaná, ale přesto regionální specialita.

Sýr? Ne, tvarůžek. Název této olomoucké speciality se objevuje v historických pramenech už v 15. století. V té době jej už spolehlivě vyráběli a pak prodávali na trzích v širokém okolí města Olomouce.

Jejich výroba je na první pohled opravdu jednoduchá. Menší i větší výrobci nakupovali po vsích i na trzích tvaroh, ten pak nechali tři dny „zaležet“ a pak jej ručně hnětli nebo šlapali v kádích podobně, jako se šlape zelí. „Nízkou káď o průměru 1,5 až dva metry s vrstvou asi 30 centimetrů šlapaly dvě ženy hodinu i více,“ píše Pavel Pospěch v útlé knížce o minulosti výroby olomouckých tvarůžků.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.