Jsou česká piva plná jedů? Debatu na toto téma včera odstartoval časopis dTest zveřejněním výsledků testů 50 piv od různých pivovarů.

„Časopis dTest prověřoval přítomnost celkem čtyřiceti různých mykotoxinů. Naprostá většina z nich se v pivu nevyskytovala vůbec, nebo byla přítomna jen v nepatrné koncentraci,“ říká Nikola Švábová z tohoto média. „U dvou mykotoxinů, jejichž obsah v pivu byl řádově vyšší, jsme zveřejnili výsledky.“

Možné důsledky? V praxi kopírují do značné míry stav spojený s nemírným požitím alkoholu. „Není smrtící, ale jeho projevy mohou znepříjemnit život. Je to bolení hlavy, nevolnost a střevní potíže. Dlouhodobým působením této látky dochází k oslabení imunity,“ píše dTest.

U mírného pijáka piva je tolerovatelné množství deoxynivalenolu v pivu 10 mikrogramů na litr. dTestem nejhůře hodnocené pivo, Svijanská kněžna, ale podle jejich zjištění obsahuje 85 mikrogramů deoxynivalenolu na litr.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se