Ilustrační foto - pivo
Foto: Shutterstock
Česká piva jsou plná mykotoxinů, zjistil časopis dTest. Pivovarští odborníci kontrují: "Výsledkům, které jste zveřejnili, nevěříme. Odporují všem informacím, které máme." Spor o jedovaté látky v pivě bude mít možná i soudní dohru, zvažuje ji pivovar Svijany.

Jsou česká piva plná jedů? Debatu na toto téma včera odstartoval časopis dTest zveřejněním výsledků testů 50 piv od různých pivovarů.

„Časopis dTest prověřoval přítomnost celkem čtyřiceti různých mykotoxinů. Naprostá většina z nich se v pivu nevyskytovala vůbec, nebo byla přítomna jen v nepatrné koncentraci,“ říká Nikola Švábová z tohoto média. „U dvou mykotoxinů, jejichž obsah v pivu byl řádově vyšší, jsme zveřejnili výsledky.“

Možné důsledky? V praxi kopírují do značné míry stav spojený s nemírným požitím alkoholu. „Není smrtící, ale jeho projevy mohou znepříjemnit život. Je to bolení hlavy, nevolnost a střevní potíže. Dlouhodobým působením této látky dochází k oslabení imunity,“ píše dTest.

U mírného pijáka piva je tolerovatelné množství deoxynivalenolu v pivu 10 mikrogramů na litr. dTestem nejhůře hodnocené pivo, Svijanská kněžna, ale podle jejich zjištění obsahuje 85 mikrogramů deoxynivalenolu na litr.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.