Rozmanitost pivních chutí je u nás zatím neobjevenou pevninou, přestože je průměrný Čech s roční spotřebou 144 litrů na rok a hlavu v konzumaci piva světovým rekordmanem. Možná je to proto, že zkombinovat zvlášť s jemnějšími pokrmy ten typ ležáku, který se běžně čepuje v českých hospodách, tak aby spolu vytvořily chuťovou symbiózu, je i pro zkušeného odborníka na pivo opravdu obtížná disciplína.

"Je pro něj typická výrazná chuť, hořkost a přitom slabé aroma," říká pivní sommeliér Ondřej Koucký ze společnosti Heineken. "Proto se musí párovat s výrazným jídlem, které ale tak úplně nepřerazí jeho aroma." Česká hospoda to podle něj odjakživa cítila, a servíruje k němu proto dodnes drsné klasiky typu tlačenky s octem a cibulí. Ke guláši nebo ke svíčkové to ale není úplně ideální volba.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se