Aroma nakládaného hermelínu odsune vjem z českého piva zcela do pozadí.
Foto: Shutterstock
Jaké pivo vybrat ke svíčkové, nakládanému hermelínu nebo třeba k těstovinám s mořskými plody? Český ležák je výborné pití, pivní sommeliér vám ale rozšíří obzory. Nechte se inspirovat od pivního sommeliéra a párujte jídlo s pivy skoro z poloviny světa.

Rozmanitost pivních chutí je u nás zatím neobjevenou pevninou, přestože je průměrný Čech s roční spotřebou 144 litrů na rok a hlavu v konzumaci piva světovým rekordmanem. Možná je to proto, že zkombinovat zvlášť s jemnějšími pokrmy ten typ ležáku, který se běžně čepuje v českých hospodách, tak aby spolu vytvořily chuťovou symbiózu, je i pro zkušeného odborníka na pivo opravdu obtížná disciplína.

"Je pro něj typická výrazná chuť, hořkost a přitom slabé aroma," říká pivní sommeliér Ondřej Koucký ze společnosti Heineken. "Proto se musí párovat s výrazným jídlem, které ale tak úplně nepřerazí jeho aroma." Česká hospoda to podle něj odjakživa cítila, a servíruje k němu proto dodnes drsné klasiky typu tlačenky s octem a cibulí. Ke guláši nebo ke svíčkové to ale není úplně ideální volba.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.