Jako test způsobilosti k životu v Holandsku je zakousnutí se do herinka náročnou zkouškou.
Foto: ČTK/AP
Architektka Marie Mollee-Pojerová žije a pracuje už víc než dvacet let v Amsterdamu. Holandsko jí přirostlo k srdci. Na IHNED.cz bude psát o typicky holandských tradicích a jevech, ale i o zajímavostech, aktuálním dění a překvapeních dnešního života v této zemi.

Pro slabé žaludky to není: sleď neboli herinek se živý, zrovna vytažený ze sítě, probodne nožem, jedním trhnutím se vyjme žluč a díl vnitřností. Odstraní se srdce a žábry, ale slinivka se v rybičce ponechá kvůli enzymům, které později dodávají masu nepopsatelnou chuť. Poté se krvácející a ještě se mrskající sledi vrazí do nádob se solí a ty se pak kvůli možnému výskytu parazitů aspoň na 24 hodin hluboce zmrazí.

Sleď obecný, Clupea harengus neboli herinek (holandsky haring), patří k nejhojnějším rybám na naší planetě. Navíc byl pro Holanďany ve zlatém 17. století rybou hospodářky významnou. Herinek, ryba málem plevelná a co se týče konzumace víc než lidová, pomohl Amsterdamu k jeho neobyčejnému rozkvětu.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.