Zatímco špekáček musí podle platné normy obsahovat předem dané množství masa, výroba buřtíků, buřtů či opékáčků je víceméně volná disciplína. Na jednu věc se může každý, kdo po nich v obchodě sáhne, spolehnout na sto procent – nejmenují se špekáčky, protože na tuto normu nedosáhnou. Kolik masa a špeku obsahují? Záleží jen na výrobci.

Kdy se buřt přestal být špekáčkem? Určit tento historický mezník je snadné. Bylo to v roce 2001, kdy v platnost vstoupila takzvaná špekáčková vyhláška. Vyplnila bezvládí, kterému výroba buřtů, špekáčků a opékáčků propadla po roce 1989, po zrušení řeznických norem. Tehdy bylo také tak jako dnes povoleno hodně, zvlášť když to výrobce uvedl na obalu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se