Lidé jsou rozprostřeni u četných stolů, další mají rozložené deky na trávě.
Foto: HN - Lukáš Bíba
Vůně ohně a masa je typická pro letní večery v Hospůdce Na hradbách. Stará se o ni několikahlavá makedonská posádka malého stánku, která na přání zákazníků usazuje na gril placky mletého masa, špízy a flákoty potřené marinádou. Hlady tu nestrádají ani vegetariáni.

Když jsem před časem v našem listě psala o půvabech balkánské kuchyně, často se mi do textu pletlo slovo oheň. Tedy spíš vůně ohně. Ta je totiž něčím, co mám s masem dělaným v téhle části Evropy neodmyslitelně spjato.

Po ohni voní vzpomínky z malého kiosku v podhorské dědince Gusinje, kde se na grilu škvířily šištičky čevapů, stejně pro mě voní loňské dny v Sarajevu, kde jsem se tam a zpátky projedla nabídkou čevabženice Željo. Mleté maso opečené na grilu je na Balkáně jedním ze základů kuchyně a mimo tenhle region ho v autentické podobě ochutnáte jen málokde.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.