Barva burčáku je dána odrůdou, ale hlavně způsobem zpracování hroznů.
Foto: foto: HN - Alžběta Jungrová
Že opravdový burčák se dá ochutnat jen u vinaře, protože se jeho život počítá nejvýše na hodiny, to je fakt. Obyčejní smrtelníci se musí spokojit s burčákem v jeho ne úplně dokonalé podobě. I pak se dá ale mluvit o kvalitě.

Mluvit o burčáku jako o zboží je trochu problém. „Každý vinař vám samozřejmě řekne, že co se prodává po vinotékách v Praze, není žádný burčák,“ říká Jan Čeřovský, autor blogu www.jizni-svah.cz. A každý Moravák se k tomu samozřejmě přidá. Právem. Na ten pravý burčák je třeba trpělivě čekat ve sklípku. V ideální podobě totiž existuje totiž jen krátkou dobu, klidně i méně než hodinu, krátce po fázi bouřlivého kvašení moštu.

V té chvíli je zhruba z poloviny prokvašený, má už slušný obsah alkoholu a přitom je krásně nasládlý, chuť je vyvážená a ve skleničce se perlí bublinky oxidu uhličitého. Řada lidí, kteří takový burčák během sezony neochutnají, se musí spokojit s méně dokonalým produktem z kvasící hroznové šťávy. Burčák je to pro ně stále. 

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.