Lázně Klimkovice lákají arabské klienty na halal stravu
Foto: Lázně Klimkovice
Sanatoria Klimkovice nedaleko Ostravy začala od poloviny září nabízet svým arabským klientům halal stravu, tedy zejména maso připravené podle islámských tradic. Jejich součástí je i zabití zvířete předepsaným způsobem. Lázně získávají maso od dodavatele, který jim zajistil i všechny potřebné certifikáty.

V lázních Klimkovice nabízejí nově halal stravu a slibují si, že jim přibude arabské klientely, kterou chtějí nahradit úbytek tuzemských hostů.

"Čelíme výraznému poklesu klientů. Jde zhruba o 20 až 40 procent, v zimě zhruba 40, v létě kolem 20 procent. Jediný způsob, jak to nahradit, je zvýšit klientelu zahraniční. Rozhodli jsme se, že se zaměříme na ruský a arabský trh," řekl prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík. Sanatoria podle něj mají rozsáhlou zavedenou spolupráci s firmami, které arabským klientům zajišťují jazykový i kulturní servis, a jídlo vnímala jako největší nedostatek.

reklama

Majitel jedné z cestovních kanceláří, které do lázní vozí arabské klienty, Hussam Abdulla řekl, že naprostá většina arabských hostů se zajímá o to, co jedí. Pokud nemají jistotu, že je maso připravené předepsaným způsobem, jedí třeba celý několikaměsíční pobyt jen ryby a zeleninu. Nespokojenost se stravou se pak projeví na jejich psychice, a podle zástupců lázní v důsledku i na výsledku léčby.

Abdulla řekl, že informace o certifikaci halal stravy se mezi arabskými klienty jistě rozšíří a bude to brzy vidět i na návštěvnosti lázní. Uvedl, že podle informací, které má od klientů, jsou klimkovická sanatoria zřejmě prvními lázněmi v Česku, které halal stravu nabízejí.

"Arabská kuchyně je velice speciální. Využívá hlavně jejich typické koření, které se míchá z mnoha druhů koření. Speciální směsi jsou na určité přílohy, různé druhy mas a omáček," řekl klimkovický šéfkuchař Jan Černý. Halal maso je podle něj křehčí a rychleji tepelně upravitelné.

V sanatoriích připravuje halal jídlo podle arabských receptů tříčlenný tým kuchařů, kteří jsou vyškoleni arabskými kuchaři. V kuchyni mají vyčleněný speciální prostor. Nejoblíbenějším masem u arabů je jehněčí, ale připravuje se i maso kuřecí, krůtí, kůzlečí, hovězí či skopové. Ve směsích koření jsou nejvíce karí, kardamon, římský kmín, koriandr, skořice, hřebíček, anýz či badyán.

Provozní ředitel sanatorií Marek Baláž řekl, že kuchaři dokážou arabským klientům vařit i na přání. "Denně se kuchaři s klienty domlouvají přímo v jídelně, co jím uvaří druhý den, na co mají chuť," řekl Baláž. Dejčík řekl, že halal maso je ale nákladnější a v cenících pobytů pro příští rok se to nejspíš projeví. Oproti roku 2012 podle něj lázním přibylo arabských klientů asi o 60 procent.

Mluvčí Lázní Darkov na Karvinsku uvedla, že se požadavkům klientů z arabského světa přizpůsobily už před mnoha lety. "Speciální jídelníček, ověřené potraviny a jídelna akceptující zvyklosti muslimů je už tradicí. Dokonce se tu vaří podle receptů, které doporučují přímo arabské instituce, s nimiž lázně spolupracují," uvedla mluvčí. Dodala, že největší letošní novinkou v lázních je pro arabské klienty speciálně upravená modlitebna.