Zakysaná smetana - ilustrační foto
Foto: archiv
Přítomnost škrobu v zakysané smetaně sice žádný český ani unijní předpis nezakazuje, přesto by s ním výrobci mléčného produktu měli šetřit. Podle časopisu dTest přidání škrobu do smetany kazí její chuť.

Množství mléčného tuku v zakysaných smetanách v řadě případů neodpovídá tomu, co uvádějí výrobci na obalech, vyplývá z výsledků testů zveřejněných v úterý spotřebitelským časopisem dTest.

Z 32 testovaných smetan obsahovala každá čtvrtá méně tuku, než bylo napsáno na etiketě. Chuť řady výrobků podle časopisu navíc zhoršuje přidaný škrob.

"Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku," uvedl vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

reklama

Část testovaných výrobků naopak obsahovala více tuku, než bylo deklarováno. Takovým výrobcům nelze podle časopisu nic vyčítat, protože údaj o množství tuku doplňovali slovem "nejméně" nebo "minimálně". Zavazovali se tím jen ke spodní hranici obsahu tuku.

Přítomnost škrobu v zakysané smetaně žádný český ani unijní předpis nezakazuje a rovněž není stanoveno, kolik ho tam má být. Výrobci přídavek škrobu odůvodňují tím, že zabraňuje vyvstávání syrovátky s tím, že zároveň nezhoršuje chuť.

Toto tvrzení výrobců se podle dTestu nepotvrdilo. Škrob prý chuť smetan změnil k horšímu. V některých smetanách přitom uvolňování tekutiny nezabránil, takže měly řídkou či vodnatou konzistenci.

"Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku," uvedl vedoucí redakce časopisu Daniel Pavlis.