Mazanec 2
Bochánek mazance je na velikonočním stole stejně důležitý jako pecen chleba během roku. Vy, kteří dáváte přednost jeho domácí výrobě před kupovaným, vyzkoušejte tentokrát recept Karolíny Kocincové, šéfcukrářky hotelu Kempinski.

O Velikonocích nesměl chybět na stole už od středověku. Podle nejstarších receptů, pocházejících už z 15. a 16. století, ale mazanec vypadal jinak, než jak ho známe dnes. Především byl bez cukru, který v té době česká kuchyně neznala. Sladkou chuť jídlům místo toho dával med a sušené ovoce.

Připravoval se z mouky, másla, vajec a sýru nebo tvarohu a podle některých předpisů se dokonce plnil masem. Vylepšit ho třeba marcipánem, tak jako je to v našem receptu, je tedy zcela v duchu tradice.

Příprava mazance byla dlouhá staletí součástí velikonočního rituálu. Zatímco jidášky, kynuté pečivo tvarované do podoby preclíků nebo bochánků, se pekly na Zelený čtvrtek, mazancům a později i velikonočním beránkům byly pece českých hospodyněk vyhrazeny na Bílou sobotu, kdy se také pletly pomlázky a barvila se vajíčka.

Před jídlem do kostela

Čím vzácnější host ke stolu, tím lepší mazanec, platilo v bohatších rodinách. Zatímco níže postavení se museli spokojit s bochníčky z kynutého těsta, panstvo si pochutnávalo na rozinkách a mandlích.

Než se do nich ovšem mohli lidé pustit, museli všechny mazance bez rozdílu na Boží hod ráno do kostela na ranní mši. A tam se z trochy mouky, másla a vajec stalo požehnání, které mělo pány i kmány chránit po celý další rok.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.