Kari, ilustrační foto
Foto: Shutterstock
O tom, jak vařit kari, se v Británii psaly kuchařky už ve čtrnáctém století. Typickou kořenicí směs přitom z Indie začali dovážet až angličtí námořníci o 500 let později. Ze žluté omáčky se později stal skvělý byznys i britské národní jídlo.

Jak si vzít s sebou domů kousek Indie, přemýšleli už od počátku 17. století obchodníci a vojáci, kteří ve jménu vznešeného krále Jakuba I. navazovali obchodní vztahy s Indií. Jak rostla rozloha indických kolonií, rostl i počet Britů, kteří do nich směřovali za bohatstvím a slávou.

S sebou domů si kromě jiného vozili i zálibu v indické kuchyni. Zašlo to až tak daleko, že původně indické kari (curry) - tedy zeleninu či maso v husté kořeněné omáčce - dnes ve Velké Británii zcela oficiálně označují za své národní jídlo.

Dvě tradice

Právem? Posuďte sami. Historie kari (karí) je velmi dlouhá. Jak dokazují archeologické nálezy, na kari si v Indii pochutnávali už před více než 4000 lety. Alespoň podle zbytků jídla ochucených směsí koření s převahou kurkumy, jež pocházejí z nalezišť v povodí řeky Indu.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.