Kumkvat (ilustrační foto).
Foto: Shutterstock
Vietnamští zemědělci nemají v ostatních zemích Asie valnou pověst. V některých státech jsou dokonce jejich produkty zakázané. Ovoce a zelenina z Vietnamu je totiž často kontaminována chemickými látkami, například pesticidy. Kvůli nebezpečným hnojivům se navíc některým zemědělským produktům začínají vyhýbat i sami Vietnamci.

Když přichází nový lunární rok, kupují si vietnamské rodiny stromky nesoucí ovoce kumkvat, které jsou symbolem prosperity. Tradiční výroba zavařeniny z těchto plodů připomínajících miniaturní pomeranče se však vytrácí, neboť lidé mají strach z otravy pesticidy. Píše o tom agentura AFP.

Z Vietnamu se sice skandály kolem bezpečnosti potravin nedostávají na první stránky zahraničního tisku jako ze sousední Číny, ale země má co dělat s podobnými problémy – a většina pesticidů pochází právě z Číny.

reklama

"Každá rostlina je dnes pokryta pesticidy. Dokonce i zelenina, kterou denně kupuji na trhu," stěžuje si učitelka na penzi Mac Thi Hoa.

Na oslavy vietnamského Nového roku Hoa vždy kupovala kumkvatový stromek a ještě před nedávnem svařovala ovoce s cukrem. Dnes je jí ale tato radost zapovězena, bojí se, že by to mohlo mít příliš neblahé účinky na zdraví.

"I když prodavači tvrdí, že na stromky nepoužívají chemické ošetření, nevěřím jim," přiznává pětašedesátiletá žena a dodává, že dnes má tento stromek už jen jako dekoraci.

Pěstitelé kumkvatu vysvětlují, že musejí prodávat stromky prosté jakýchkoli nedokonalostí a že si musejí být jisti, že všechny plody budou těsně před Novým rokem zralé. Poptávka je obrovská a bez používání hnojiv a insekticidů ji prý nemohou uspokojit.

"Kumkvaty by nebyly bez všech těch chemických látek tak pěkné," svěřuje se Nguyen Thi Hang a přiznává, že pak jsou bohužel plody toxické. Upřesňuje, že spotřebitelé musejí počkat několik týdnů a ovoce pečlivě omýt, aby se před konzumací snížilo množství chemických látek na jeho povrchu.

Bude hůř

Skutečnost, že se dokonce i kumkvaty staly hrozbou pro zdraví, ilustruje podle expertů rozsah chemické kontaminace ve Vietnamu. Je to problém pro zemi, která je již významným vývozcem rýže, kávy a mořských plodů a chce povzbuzovat export ovoce a zeleniny. Ten loni vzrostl podle oficiálních údajů o 36 procent. Vyvážené produkty jsou pečlivě kontrolovány, přesto bylo vietnamské ovoce na některých klíčových trzích, jako je Japonsko, zakázáno.

Zemí totiž pravidelně otřásají skandály kolem potravinové bezpečnosti, kdy některé produkty překračují maximální povolenou úroveň pesticidů. Tisk často píše o zakázaných konzervačních činidlech objevených ve zboží dovezeném z Číny.

Vietnamští pěstitelé nezůstávají nijak pozadu. Loni Vietnam vynaložil podle oficiálních údajů na dovoz pesticidů přes 770 milionů dolarů (18,5 miliardy Kč). Experti však odhadují, že se jich ještě mnohem více doveze nelegálně z Číny. Podle vietnamského ministerstva zemědělství navíc asi třetina zemědělců nepoužívá pesticidy správně.

"Všechny insekticidy jsou nebezpečné. Když se ale přesně držíte návodu, nic nehrozí," ujišťuje Vu Huu Nhung a kropí svá zelná políčka na periferii Hanoje chemií. Připouští, že koupil tyto produkty v Číně, aniž by přesně věděl, co obsahují.

Podle zástupce šéfa Zemědělského ústavu Nguyena Vana Touata má nadměrné používání pesticidů již dnes negativní dopady a situace bude ještě horší. Pesticidy také podle něho mohou vyhubit užitečný hmyz a tím mohou vzniknout různé choroby rostlin.

Otázky bezpečnosti potravin jsou zvláště citlivé ve Vietnamu, kde se tradičně konzumuje hodně zeleniny a bylinek. Některá místní hospodářství se sice snaží vyrábět bioprodukty, ale ve Vietnamu nejsou přesná pravidla certifikace a mnozí nemohou získat biohnojiva.

"Ovoce a zeleninu musíme jíst denně. Všichni nakonec umřeme, a tak raději umřeme s plným žaludkem než s prázdným," konstatuje Hoa.