V zahraničí se s korkovným setkáte daleko častěji než u nás. Některé podniky hosty přímo vybízejí, aby si přinesli vlastní pití.
Foto: Shutterstock
Otevřete si svou vlastní lahev v restauraci a zaplatíte za ni. Pozor, nejedná se o pokutu za vaši troufalost, ale o takzvané korkovné čili poplatek za donesené alkoholické nápoje. Nejde to ale všude a liší se i jeho výše a hlavně přístup českých restauratérů.

Je to milionkrát obehraný výjev. Číšník si zapíše u stolu objednávku a pak opět zvedne oči. "A co si bude přát k pití?" Nabízí i vinný lístek a je připraven zavolat sommeliéra, pokud jím podnik disponuje. Existuje však ještě třetí, méně častá možnost. "Ne, děkuji," řekne host a sáhne do tašky vedle sebe. "Víno jsem si přinesl svoje."

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.