V zahraničí se s korkovným setkáte daleko častěji než u nás. Některé podniky hosty přímo vybízejí, aby si přinesli vlastní pití.
Foto: Shutterstock
Otevřete si svou vlastní lahev v restauraci a zaplatíte za ni. Pozor, nejedná se o pokutu za vaši troufalost, ale o takzvané korkovné čili poplatek za donesené alkoholické nápoje. Nejde to ale všude a liší se i jeho výše a hlavně přístup českých restauratérů.

Je to milionkrát obehraný výjev. Číšník si zapíše u stolu objednávku a pak opět zvedne oči. "A co si bude přát k pití?" Nabízí i vinný lístek a je připraven zavolat sommeliéra, pokud jím podnik disponuje. Existuje však ještě třetí, méně častá možnost. "Ne, děkuji," řekne host a sáhne do tašky vedle sebe. "Víno jsem si přinesl svoje."

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.