V restauraci Žofín Garden se konají svatby i zahradní party, chodí se sem na lehké obědy i letní večeře.
Foto: Žofín Garden
V restauraci Žofín Garden se konají svatby i zahradní party, chodí se sem na lehké obědy i letní večeře, neboť podnik představuje malou zelenou oázu uprostřed Prahy. Zahradní atmosféře Žofín Garden odpovídá gastronomická nabídka podniku. Ke stálicím patří telecí řízek, kachní stehýnko s červeným zelím a vepřová žebírka.

Oblíbená restaurace na Slovanském ostrově se odlišuje od všech ostatních podniků v Praze svou výjimečnou atmosférou. Přestože má podnik zázemí v kamenné restauraci v paláci Žofín, většina hostů využívá prostorný stan s umělou trávou, pod jehož střechou se skrývají starosvětské lucerny a odkud je krásný výhled do okolního parku. Vyhlášené jsou především nedělní brunche s bohatým dětským programem, ale stejně působivý je zde i běžný oběd či příjemná večeře.

Tip

V Žofín Garden připravují každý den čerstvé dorty a koláče, které jsou vystavené v prosklené vitríně a společně s kávou příjemně zpestří procházku po Slovanském ostrově.

reklama

Sezona chřestu

Zahradní atmosféře Žofín Garden odpovídá gastronomická nabídka podniku, která je zaměřena především na českou či středoevropskou regionální kuchyni připravovanou ze sezonních surovin.

Proto v květnu nechybí v menu stále oblíbenější chřest, ať už ve formě lahodného chřestového krému servírovaného s plátkem opečené slaniny, nebo jako součást bramborových gnocchi, které vedle chřestu doplňují také čerstvé houby a smetanová omáčka. Velkým hitem současného menu je šťavnaté filátko z makrely, které je podávané s pečenou zeleninou pok-choi, stejně jako supreme z kukuřičného kuřátka, servírované s marinovanými jarními cibulkami.

Z nabídky

Bramborové gnochi s chřestem, smetanou a hlívou ústřičnou: 185 korun.

Smažený telecí řízek, nakládaná zelenina: 175 korun.

Chřestový krém se slaninovým chipsem: 85 korun.

Filátko z makrely, estragonový vinaigrette, pečený pok-choi: 265 korun.

Kotleta s hořčicí

Milovníci české klasiky ocení tři jídla, která patří ke stálicím. Jedním z nich je telecí řízek s osmaženou cibulkou a nakládanou zeleninou, dalším pak krásně křupavé kachní stehýnko s červeným zelím. Zdaleka největší úspěch mají ovšem žofínská vepřová žebírka, která jsou zde připravovaná podle osvědčeného receptu již řadu let a mnoho hostů se na ně stále vrací. Jejich konkurencí by se však mohla stát další novinka v nabídce, a sice vepřová kotleta, podávaná s výraznou omáčkou připravenou z hrubozrnné hořčice.

Zahradní brunch

Velkou devízou Žofín Garden jsou její vyhlášené nedělní brunche, které patří mezi nejoblíbenější v metropoli. A to především kvůli unikátnímu prostředí obrovského zahradního stanu a také díky svému propracovanému animačnímu programu pro děti. Díky tomu mají dospělí spoustu času na konzumaci a především konverzaci s přáteli, takže čas strávený v Žofín Garden u brunche plyne nejen příjemně, ale také velmi rychle. Hostům slouží salátový bar, v nabídce je řada grilovaných mas a dezertů. Mezi nejoblíbenější položky patří marinovaný losos s limetkovým dresinkem a roastbeef v pepřové krustě s celerovou remuládou. Cena za brunch činí 695 korun pro dospělého, děti platí podle věku 195, respektive 295 korun.

Virgin Mary

Vinná karta není příliš rozsáhlá, ale hosté na ní najdou zajímavá vína ze světa i z Moravy. Z tuzemských vín můžeme upozornit na pěkná vína od Sedláka, třeba nepříliš rozšířené neuburské či rulandské šedé. Velmi oblíbené jsou také oba rýnské ryzlinky, ať už je to minerální ryzlink z Mikrosvínu, či ryzlink z vyhlášeného vinařství Robek. Potěší i výrazné chilské chardonnay z vinařství Montes či Rioja ze španělského vinařství Marques de Altillo. Z moravských červených můžeme upozornit na biovíno cabernet moravia z vinařství Abrle. Zajímavostí Žofín Garden jsou nealkoholické verze známých koktejlů, například osvěžující virgin mojito, nasládlá virgin piňa colada či lehce pikantní virgin Mary, která má i bez alkoholu výrazný říz.


Rozhvovor se šéfkuchařem: Filip Vobořil

Filip Vobořil.

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Je těžké říct, která surovina je moje nejoblíbenější. V tomto ohledu jsem, v dobrém slova smyslu, dost přelétavý. Baví mě to, co zrovna roste. Momentálně tedy hodně využívám chřest, mám rád čerstvou zeleninu, ale třeba i kachní prsíčka. V podstatě je nejdůležitější, aby surovina byla čerstvá, chutná a kvalitní,
 protože jen z takových surovin se dá připravit dobré jídlo.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

V poslední době jsem testoval čerstvou makrelu a musím říct, že mě překvapila svou skvělou a velmi specifickou chutí. Využívám ji teď na našem menu, vozí nám ji čerstvou z volného lovu a grilované filátko z makrely výborně chutná třeba se zeleninou nebo chřestem. Dá se péct i vcelku, jen je pak třeba počítat s větším množstvím kostí.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Přiznám se, že do restaurací moc nechodím, protože na to nemám dost času. Vyzkoušel jsem samozřejmě naše sesterské restaurace Bellevue, Mlýnec a V Zátiší, kde to bylo vždy skvělé. Jiného konkrétního favorita momentálně nemám.