Letní sídlo rodiny Marnier - Lapostolle, která vyrábí likér Grand Marnier.
Foto: Aneta Šaferová
Rodina Marnier - Lapostolle vyrábí likér s esencí divokých pomerančů stejným způsobem už 135 let. Vypravili jsme se na jejich letní sídlo Bourg-Charente v srdci oblasti Cognac, kde roste réva pro výrobu pravého koňaku. Devadesát procent likéru na bázi koňaku se vyváží, důležitým odběratelem jsou Spojené státy americké.

S doutníkem si ho po večeři vychutnával Winston Churchill, pil ho nadporučík Lukáš v Dobrém vojáku Švejkovi a krásnou dívku Mančinku na něj lákal starý Haňta, hlavní postava Hrabalovy Příliš hlučné samoty. Abychom mohli mluvit o pravém koňaku, který je nejznámějším druhem brandy, musí splňovat několik předpokladů.

Zaprvé musí pocházet z oblasti v okolí západofrancouzského města Cognac, zadruhé musí být vyroben z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard, a za třetí musí zrát v dubových sudech, a to nejméně dva roky.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.